Política 17/01/2019

Errejón renuncia a les sigles de Podem i es presentarà a la Comunitat de Madrid amb la marca de Carmena

En una carta conjunta, asseguren que després dels resultats a Andalusia cal un "revulsiu"

Europa Press
3 min
L'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, i el candidat a la presidència de la Comunitat, Íñigo Errejón, en una imatge d'arxiu

MadridEl fins ara candidat de Podem a la Comunitat de Madrid en les pròximes eleccions autonòmiques, Íñigo Errejón, es presentarà finalment sota les sigles de Més Madrid després d'arribar a un acord amb l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, que intentarà repetir al càrrec amb aquesta plataforma. Així ho ha anunciat la mateixa regidora a les xarxes socials, on ha penjat una carta conjunta amb Errejón per donar "una bona notícia". "És una invitació per trobar-nos, amb la sintonia i el compromís que requereixen els moments importants", assenyala Carmena, que assegura que aquesta primavera necessiten "la creativitat i les ganes de millorar dels madrilenys".

D'aquesta manera, Errejón deixa de banda la marca Podem, un moviment que es podia intuir ja fa unes setmanes quan va llançar un vídeo de precampanya a la Puerta del Sol on no va fer esment ni una sola vegada a la formació lila. La carta arriba el mateix dia en què acaba el termini plantejat per Podem a Esquerra Unida per configurar la llista conjunta a les eleccions autonòmiques, després del preacord pel qual la candidata d'IU a la Comunitat, Sol Sánchez, aniria com a número dos.

Fonts del partit apunten que han rebut "amb sorpresa" el moviment de qui va plantar cara a Iglesias a Vistalegre II, l'assemblea en què l'actual secretari general va sortir reelegit líder de la formació lila el mes de febrer de 2017. El pas d'Errejón també contravindria la direcció regional de Podem, que el passat 1 d'octubre va ratificar que la fórmula triada per a la difusió i promoció d'aquestes candidatures es traduirà en la denominació Units Podem-IU-Equo, "que serà idèntica per a l'àmbit autonòmic i europeu", després de la consulta del març, en la qual més d'un 90 per cent dels inscrits van aprovar que aparegués la marca Podem a les paperetes.

D'aquesta manera, Errejón dona suport als regidors madrilenys de Podem que van decidir no presentar-se a les primàries internes del partit, encapçalats per Julio Rodríguez, per bolcar-se directament en el projecte de Més Madrid. Per aquest fet van ser expulsats de la formació temporalment.

"La democràcia és un gran regal col·lectiu i per això mateix, de vegades, com passa amb totes les relacions humanes, cal cuidar-la i comprometre-s'hi. A Espanya, i en particular a Madrid, hi ha una majoria demòcrata i progressista que no vol que ens arrosseguin a l'enfrontament i el retrocés. Però una bona part d'aquesta majoria necessita un projecte que renovi la seva il·lusió i confiança en el fet que les coses es poden fer encara millor. Per això cal obrir i sumar anant més enllà de les sigles: les forces polítiques del canvi són necessàries, la ciutadania i la seva creativitat són imprescindibles", comença la carta publicada conjuntament per Errejón i Carmena.

Un "revulsiu" després d'Andalusia

Així, consideren que el que ha passat a Andalusia "ha sigut un toc d'atenció", de manera que volen un "revulsiu". "Les pròximes eleccions autonòmiques i municipals a Madrid són molt importants. Madrid és una terra de convivència, de llibertat i tolerància, de solidaritat. Per això volem donar continuïtat al govern del canvi a l'alcaldia i estendre el seu exemple a la Comunitat de Madrid, després de gairebé un quart de segle de desgovern, desigualtat i saqueig per part del PP d'Aguirre, Ignacio González i Cifuentes. Els madrilenys i les madrilenyes som millors que això i volem demostrar-ho", apunten.

stats