Política 15/12/2021

ERC i el PSOE tanquen un acord per la llei de l'audiovisual

Entre les qüestions que s'han negociat també hi ha la data per a la propera reunió de la taula de diàleg

2 min
Pedro Sánchez saludant Gabriel Rufián després de la votació al Congrés sobre els pressupostos.

MadridERC i PSOE han desencallat finalment un acord per la llei de l'audiovisual, que també inclou el sí definitiu dels republicans per als pressupostos. "ERC garanteix el català a la llei de l'audiovisual i facilita l'aprovació dels pressupostos de l'Estat per donar un impuls al procés de negociació", han apuntat els republicans en un comunicat.

Entre les qüestions que s'estaven negociant, hiha un fons estatal que serviria per finançar una part de la producció audiovisual en català –l'altra és a càrrec de la Generalitat– i també el doblatge. Socialistes i republicans fa dies que negocien de manera discreta després que el pacte que havien segellat fa unes setmanes acabas amb paper banyat. La quota del 6% pactada perquè les plataformes la destinassin a producció amb llengües cooficials no hi obligava les empreses amb seu fora de l'Estat, com ara Netflix o HBO. Per això, la via per protegir el català ha acabat sent una altra: imposar a les grans plataformes que una part dels seus ingressos vagi destinada a finançar producció europea en aquestes llengües.

La llei preveu que totes les plataformes destinin un 5% dels ingressos a finançar produccions en llengües oficials de l'Estat i els republicans demanaven que d'aquest percentatge es fixàs una subquota per a produccions en català, basc i gallec. Segons explicaven els republicans la setmana passada, el PSOE s'havia obert que aquest percentatge fos del 0,7%, tot i que ERC volia arribar fins a almenys l'1%, cosa que suposaria 15 milions anuals dels 140-150 que calculen que les plataformes destinarien a finançar la producció. Finalment, aquest cost l'assumirà l'Estat i no les grans plataformes. A més, han pactat que la normativa obligui les plataformes a oferir l'opció de subtítols o doblatge en les llengües cooficials d'aquelles produccions del seu catàleg en què aquesta opció ja sigui possible.

El pacte per la llei de l'audiovisual ha acabat duent el sí definitiu d'ERC als pressupostos. La setmana passada, els republicans van presentar 16 esmenes al Senat i van advertir que el seu suport a la cambra alta no estava garantit. Es tractava d'una maniobra de pressió cap als socialistes que amenaçava de dilatar la tramitació pressupostària, però que a la pràctica no feia caure els comptes perquè els republicans no van vetar l'inici de la seva tramitació, l'únic moment en què els comptes, si eren vetats al Senat, havien de ser retornats al Congrés perquè tornàs a començar-ne la tramitació. ERC va avisar que no retiraria les esmenes fins que no hi hagués un acord per a la llei de l'audiovisual. Precisament, aquest dimecres començava el període de negociació de totes les esmenes a la cambra alta i queda per veure si Esquerra acaba retirant les seves.

stats