CANVI DE CICLE
Política 04/09/2015

Mas reclama a ERC repetir la fórmula de Junts pel Sí a Madrid

Els republicans rebutgen que calgui atorgar caràcter plebiscitari a les eleccions estatals

Roger Tugas
3 min
Mas va participar ahir juntament amb Mas i Romeva en un míting a Castelldefels. Al matí havia proposat pactar una nova coalició amb ERC per a les eleccions espanyoles.

BarcelonaEl fins ara portaveu parlamentari de CDC, Jordi Turull, va ser el primer a obrir la porta a repetir a les eleccions estatals del desembre la coalició amb ERC. “Estem disposats a tot el que sigui positiu al servei d’aconseguir aquest instrument que és la independència”, va assegurar el 21 d’agost, però ahir Artur Mas va ser més contundent, i en una entrevista a RAC1 va reconèixer que en la cimera en què van segellar la candidatura amb els republicans va proposar també “repetir el mateix esquema a Madrid”. Està convençut que seria una via per ratificar el missatge d’una eventual victòria independentista el 27-S i esdevindria un “segon plebiscit”. Una expressió, però, que molesta als republicans, que creuen que no caldria tornar a buscar una majoria del mateix estil, perquè consideren que de referèndum només se n’ha de fer un. Tot i això, no hi tanquen la porta del tot i reclamen parlar-ne el dia 28.

Sigui com sigui, Mas va defensar que, si les forces del sí s’imposen el 27-S amb claredat, “el missatge seria potent”, però si, “tres mesos després, torna a haver-hi unes eleccions i a Catalunya es torna a fer una coalició i es torna a guanyar, és un segon plebiscit”. “Des del punt de vista del missatge a Europa i al món és d’una experiència extraordinària, per això vaig pensar que era bo anar des del primer moment en aquesta línia”, va explicar Mas, que, tot i això, va admetre que aquesta qüestió es va aparcar amb ERC fins després dels comicis catalans.

Al si de CDC i de Demòcrates de Catalunya, de fet, tenen coll avall que cal repetir l’aliança, i Moviment d’Esquerres fins i tot va fer aquesta proposta abans que se segellés la coalició de Junts pel Sí. Malgrat tot, a ERC no es veu tan clar. Fonts dels republicans admeten que Mas va posar-ho sobre la taula a la cimera en què es va tancar la candidatura per al 27-S, ja que “pretenia que fos un acord per a dues eleccions”, però ja llavors Oriol Junqueras va demanar que aquesta qüestió no s’abordés fins després de la primera contesa. “Si vols donar-hi caràcter plebiscitari, no parles dels següents comicis”, exposen, i afegeixen que “de plebiscit se’n fa un, no cal anar ratificant-ne els resultats cada setmana”.

Unes eleccions sense la CUP

La coalició amb CDC ja va generar incomoditat interna a ERC, motiu pel qual Junqueras aspira a limitar l’aliança a un període breu -si pot ser, els 18 mesos que dura el full de ruta sobiranista que presenten avui, moment en què se celebrarien unes eleccions constituents ja amb llistes separades-. “Ens agradaria no repetir la coalició a les estatals”, admeten, ja que “les eleccions excepcionals són les del 27-S”. De la mateixa manera, els republicans assenyalen que és quasi segur que la CUP no es presentarà als comicis del desembre, amb la qual cosa el vot més d’esquerres podria patir fuites cap a opcions com Podem, si no hi hagués cap llista netament independentista i d’esquerres disponible. Un motiu més, esgrimeixen, pel qual ERC podria ser necessària per separat.

Malgrat tot, però, els republicans són igualment conscients que la pressió que rebran per reeditar la coalició serà elevada -per part de tots els socis de Junts pel Sí i per part de les entitats- i no volen repetir un estira-i-arronsa erosionador com el que va desembocar en la candidatura encapçalada per Raül Romeva. “No plantejarem una altra batalla eterna”, reconeixen, tot i que insisteixen a ajornar el debat fins després del 27-S, per verificar primer que és la fórmula guanyadora.

El president i la Via Lliure

Tanmateix, abans de les eleccions arribarà l’Onze de Setembre i, amb això, la Via Lliure a la Meridiana. Tot i que els anys anteriors Mas no va assistir a la mobilització de la Diada, ahir va deixar-hi la porta oberta, tal com l’hi havia demanat el líder d’ERC, Oriol Junqueras. “Aquest cop es dóna una circumstància diferent, que és que jo no només seré president, sinó que també seré candidat i estarem en el procés electoral”, va apuntar. Però Mas no prendrà una decisió definitiva fins a la setmana que ve.

Instruccions del Govern als municipis per evitar un ciberatac el 27-S

El Govern ha donat instruccions als ajuntaments per intentar minimitzar el risc d’un ciberatac que afecti la jornada electoral del 27-S, segons van indicar a Efe fonts de la Generalitat. Una de les instruccions difoses als consistoris planteja que els representants de l’administració encarregats de transmetre dades electorals al Govern hauran de fer-ho per “via telefònica” i no “via smartphone o PDA”, a diferència de convocatòries recents. És una manera de “minimitzar riscos” davant un hipotètic atac informàtic contra els canals pels quals transitaran les dades de l’escrutini dels comicis. La mesura també pretén evitar episodis de col·lapse telemàtic a l’hora de processar el recompte de vots.

stats