ERC i la CUP es reuneixen en la primera ronda de negociacions per a la investidura

Els dos partits es tornen a citar per la setmana que ve

3 min
Pere Aragonès, a la seva arribada al Parlament

BarcelonaERC i la CUP han inaugurat oficialment les negociacions post 14-F amb una reunió bilateral aquest dimecres al migdia. Segons han informat els dos partits ha estat una primera presa de contacte i els equips negociadors es tornaran a trobar la setmana que ve amb la vista fixada, en primer lloc, en la investidura de Pere Aragonès, que hauria de sotmetre's a la votació del Parlament abans del 27 de març. Per part republicana, els escollits per afrontar les negociacions són Sergi Sabrià, Marta Vilalta, Laura Vilagrà i Josep Maria Jové, tots quatre diputats electes. Els cupaires també han triat quatre diputats per abordar els contactes: Carles Riera, Eulàlia Reguant, Pau Juvillà i Xavier Pellicer. De la trobada n'han sortit dos comunicats amb poques concrecions però amb una coincidència remarcable: les dues formacions creuen que el moviment polític independentista ha virat cap a l'eix ideològic de "l'esquerra".

En aquesta primera torbada els dos partits han analitzat el resultats electorals que consideren que els reforcen. Els republicans perquè s'han convertit per primera vegada al Parlament en la primera força independentista -per un escó de marge respecte JxCat-, mentre que els cupaires han crescut amb força passant dels quatre als nou diputats. D'aquest primer contacte se'n desprès una visió conjunta que els dos partits han reflectit de la mateixa manera: han volgut destacar que el Procés es reforça per l'eix ideològic de l'esquerra. "El moviment polític creix per l'esquerra", ha destacat ERC en el seu comunicat. "Els resultats del passat 14-F evidencien una voluntat clara de la població d'un gir cap a l'esquerra ", hi han coincidit els cupaires. Ara caldrà veure si es posen d'acord en com s'ha de traduir aquest gir en la configuració i les polítiques del proper Govern.

Tant ERC com la CUP han coincidit en destacar l'avenç de les forces independentistes i també de les esquerres al Parlament i seran aquestes dues qüestions les que prioritzin a l'hora d'intentar teixir un acord que necessàriament haurà d'ampliar-se a altres forces polítiques. És Pere Aragonès qui té més opcions de trobar els suports per a ser investit, tenint en compte el veto que els partits independentistes han imposat sobre Salvador Illa (PSC). La voluntat del presidenciable republicà és que les negociacions s'ampliïn a JxCat i també a En Comú Podem.

ERC vol rapidesa i discreció

Esquerra s'ha autoimposat la màxima discreció en les negociacions. "És importantíssim perquè vagin bé", justifiquen des de la direcció del partit d'Oriol Junqueras. Malgrat aquesta discreció, ha sigut una primera declaració d'intencions que la primera organització amb la que s'hagi volgut reunir ERC hagi sigut la CUP i no JxCat. Amb aquest fet han volgut recalcar dues qüestions: que els hi correspon liderar les converses en tant que partit independentista més votat, i que no volen que el proper Govern sigui un binomi JxCat-ERC, sinó que sigui ampliable a la CUP i, si pot ser, també els comuns. Aquest mateix dimecres ho ha verbalitzat el líder dels republicans a Madrid, Gabriel Rufián: "Les esquerres independentistes i autodeterministes han guanyat. Hem guanyat i sumem com mai", ha proclamat. I ha afegit que les "esquerres haurien de predominar" en la propera Generalitat. És un toc d'atenció cap a JxCat, que els republicans ubiquen en el centredreta -tot i que el partit de Puigdemont ho nega-.

La CUP es reunirà amb agents socials

"La CUP expressa la seva voluntat de transparència i claredat en tot el procés que viurem els pròxims dies i és per aquest motiu que pretén anar fent públiques les valoracions pròpies al respecte sempre mantenint els tempos que estipuli l'organització i les organitzacions que formen part de la candidatura", ha destacat en un comunicat la formació anticapitalista. A més de reunir-se amb ERC, la CUP també iniciarà una ronda de contactes "amb diverses organitzacions, agents cívics i socials i entitats diverses per abordar temes de cabdal importància per a aquest nou cicle". A més, plantejarà a les seves assemblees el programa social que plantejarà a les altres formacions polítiques durant les negociacions.

stats