Menors tutelades
Política 26/10/2022

Enfrontament a l'Eurocambra pels abusos a menors tutelades de les Balears

El PSOE acusa el PP i Vox d'"explotació mediàtica del cas", mentre que aquests li retreuen que vulgui "donar carpetada" al cas

ARA Balears
2 min
La seu del Parlament Europeu a Estrasburg.

PalmaEurodiputats del PSOE, PP i Vox s'han enfrontat aquest dimarts en la Comissió de Peticions del Parlament Europeu en el debat de l'esborrany de l'informe sobre la visita a l'estat espanyol per estudiar els casos d'abusos sexuals a menors tutelades a les Balears.

D'una banda, el parlamentari socialista Iban García ha demanat no emprar el document per atacar el Govern que presideix Francina Armengol i, d'altra banda, els eurodiputats de PP i Vox li han retret la manca de transparència i les pràctiques obstruccionistes de les institucions de les Balears, segons ha informat Europa Press.

D'aquesta manera, la representant del PP Rosa Estaràs ha defensat que les missions no serveixen per criticar cap govern, mentre que, per part de Vox, Hermann Tertsch ha acusat l'Executiu balear de "voluntat d'encobriment" de les autoritats de l'Arxipèlag.

Una altra de les defensores de l'actuació del Govern ha estat l'europarlamentària balear Alícia Homs, que ha reivindicat la col·laboració entre les institucions illenques i la gestió dels menors tutelats mentre que ha insinuat que "algunes regions sí que intenten tapar aquests casos", i per això ha demanat tancar les peticions pendents de la comissió.

"No crec que aquesta comissió pugui fer molt més que usar les conclusions per ajudar altres regions, perquè una vegada arriben les esmenes i es voten no es pot anar més enllà", ha dit Homs, que ha acusat els partits de la dreta d'"explotació mediàtica" de debatre en comissió l'esborrany d'un informe, un pas parlamentari que ha qualificat d'"habitual".

Tertsch ha replicat a la diputada socialista que això seria un "intent de donar carpetada" per part del PSOE, que al seu judici "pretén fer com si no hagués passat res després de mesos d'encobriment" perquè "les ganes de tancar la investigació són les mateixes que no s'obrís". A continuació, Estaràs ha insistit en la mateixa línia, ja que la petició d'arxiu dels socialistes equival a dir que "no importa haver anat" a les Balears a estudiar el cas.

Finalment, la representant al Parlament Europeu de Ciutadans, Maite Pagazaurtundua, ha centrat la seva declaració en les recomanacions per millorar la situació de les persones tutelades a les Balears i ha assenyalat que mostrar els fets "mai no es va fer per criticar ni obtenir rèdit polític" i ha demanat l'elaboració d'un informe "complet i rigorós".

Aportacions de l'informe

En les propostes de l'informe, es demana replantejar el sistema de protecció dels menors tutelats a escala autonòmica, estatal i europea, i així fixar unes bases mínimes comunes d'aquests sistemes i dels centres de menors. A més de recopilar dades i estadístiques en l'àmbit europeu per visibilitzar el problema de l'explotació sexual.

Un altre dels consells de les autoritats europees és la creació de centres de protecció específics de menors amb problemes de conducta, per tal que els menors especialment amenaçats siguin traslladats a altres centres que canvien d'entorn social.

stats