Política 29/04/2019

L'empresariat espanyol aposta per un pacte de govern entre el PSOE i Ciutadans

Foment del Treball demana a Sánchez que no governi en solitari, sinó que busqui un pacte "estable"

Ara
2 min
El president de la CEOE, Antonio Garamendi, en una imatge d'arxiu

BarcelonaL’endemà de la victòria socialista a les eleccions de diumenge, l’empresariat espanyol i català es posiciona. Demanen estabilitat a Pedro Sánchez, però, mentre les patronals catalanes no es mullen sobre les preferències de pactes de govern, només la CEOE es mostra obertament a favor que el PSOEarribi a un acord amb Ciutadans. “Tot el que giri al voltant del centre esquerre, com en un altre moment del centre dreta, serà el millor”, va defensar ahir el president de la patronal espanyola, Antonio Garamendi, en declaracions a RTVE.

Malgrat que tant els socialistes com el partit taronja han tancat la porta a asseure’s a una taula de negociació, la CEOEcreu que un acord entre Pedro Sánchez i el líder taronja, Albert Rivera, seria la millor opció per garantir “estabilitat i moderació” al nou executiu espanyol. Ara bé, la patronal també veuria amb bons ulls un govern en solitari del PSOE. “Podem valorar que es pogués donar un govern de centre esquerre en un pacte de PSOE amb Ciutadans o, fins i tot, un govern monocolor del propi PSOE, que anés buscant amb diàleg amb els altres, aquest espai que ens faci ser millors”, va detallar ahir Garamendi, rebutjant d'aquesta forma un govern dels socialistes amb Unides Podem.

La tesi, però, no la comparteixen des del teixit empresarial català. Ahir, Foment del Treball va demanar un govern “estable, moderat i de grans acords” i que no estigués format únicament pel PSOE. La patronal catalana que dirigeix Josep Sánchez Llibre és partidària que Pedro Sánchez no governi en solitari –com pretén el líder socialista–, sinó que teixeixi aliances que permetin formar un executiu que impulsi “grans acords amb agents econòmics i socials que afavoreixin la competitivitat empresarial i el creixement econòmic”, va demanar ahir a través d’un comunicat. Foment considera que és la via que permetria donar “estabilitat” al conjunt de l’Estat i impulsar la cohesió social a tot el territori espanyol.

El debat territorial, precisament, és en el que va centrar el missatge la patronat Cecot. El president de l’organització, Antoni Abad, va demanar al futur govern que es conformi a l’Estat que sigui capaç d’arribar a un consens polític per “resoldre el conflicte territorial, des de la política”. La patronal es referia així a la crisi catalana i Abad demanava que, davant d’un escenari sense majories absolutes, “s’aposti per la cultura del diàleg” per resoldre els conflictes territorials, però també per aprofundir en les reformes econòmiques a l’Estat. De fet, la patronal Cecot ho considera imprescindible per “poder desenvolupar reformes pendents i impulsar noves propostes que trenquin l’immobilisme de l’última dècada”.

Un símptoma més d ela bona acollida que va tenir la victòria del PSOE entre l'empresariat és que ahir, contràriament al que és habitual el dia després de les eleccions, l'Íbex 35 va tancar amb pujades.

stats