Política 20/12/2015

Pablo Iglesias: "Avui ha nascut una nova Espanya"

El líder de Podem estén la mà a les forces d'esquerres per fer reformes constitucionals "inajornables i imprescindibles"

Mariona Ferrer I Fornells / Núria Martínez
2 min
Pablo Iglesias i el seu equip valoren els resultats / JUANJO MARTÍN / EFE

Madrid / Barcelona"Avui ha nascut una nova Espanya: la que posa fi al sistema polític del torn i que inaugura una nova etapa". Així s'ha expressat el líder de Podem, Pablo Iglesias, davant dels resultats que el situen com a tercera força amb 69 diputats i amb més del 20% dels vots. Iglesias ha destacat que Espanya ha votat "canvi de sistema" i ha reivindicat que els resultats mostren que es tracta d'un "país plurinacional". En aquest sentit, s'ha abanderat com l'"única força capaç de liderar un nou acord territorial" i ha insistit que cal que es respecti la plurinacionalitat. La formació morada s'ha situat com a primera força a Catalunya i el País Basc i la segona a Madrid, València, Navarra, Balears i Galícia.

Entre un evident clima d'eufòria, Iglesias ha apuntat que Espanya ha votat "canvi de sistema" i ha reivindicat la necessitat "inajornable i imprescindible" de fer reformes constitucionals. Així, ha estès la mà a les forces d'esquerres per poder aconseguir un blindatge constitucional dels drets socials, d'una reforma del sistema electoral i una reforma de la constitució que permeti una moció ciutadana en cas d'incompliment del programa.

Primeres valoracions de les enquestes

Tot i que el número dos del partit morat, Íñigo Errejón, ha intentat contenir-se en roda de premsa per valorar les primeres enquestes, no podia silenciar els crits que se sentien de fons dels candidats i familiars concentrats al teatre Goya de Madrid per seguir els resultats.

Errejón ha assegurat que "estem a les portes d'una nova Transició perquè s'ha trencat el bipartidisme". Apel·lant a l'esperit del 15-M, el cervell de Podem s'ha mostrat "orgullós" d'haver mobilitzat el vot amb una campanya sense finançament dels bancs. "Amb creativitat i alçada d'Estat hem estat capaços d'alterar les enquestes. Ningú dubta ja que Espanya demà es despertarà sent una altra", ha conclòs.

Al seu torn, Pablo Iglesias ha arribat a tres quarts de vuit del vespre a la seu de Podem. Ha assegurat que era una "nit històrica" i que no estava nerviós. Iglesias està acompanyat de la seva mare i l'equip de campanya, Irene Montero i Íñigo Errejón, així com també Juan Carlos Monedero.

stats