CRÒNICA
Política 15/02/2023

La dreta no aconsegueix acorralar Sánchez pel ‘només sí és sí’

Nogueras pregunta si ERC sabia que la reforma del Codi Penal era per facilitar l'extradició de Puigdemont

3 min
Pedro Sánchez abandona l'hemicicle després de la sessió de control.

MadridEl president del govern espanyol, Pedro Sánchez, és esmunyedís com una anguila i a les sessions de control al Congrés ho demostra cada setmana. Just quan el seu executiu està vivint l'enèsima crisi interna per la reforma de la llei del només sí és sí, la dreta no aconsegueix posar-li el peu al coll. I això que la portaveu popular, Cuca Gamarra, ho ha intentat de valent traient a col·lació l'excarceració del "violador del portal de Lugo" i barrejant-ho amb Catalunya. "Tanta pressa per reformar la llei per als seus socis independentistes i tanta parsimònia per mitigar els efectes perniciosos de la llei del només sí és sí", li ha etzibat.

Sánchez, però, ha evitat respondre sobre aquesta qüestió i ha contraatacat amb la pujada del salari mínim, aprovada ahir pel consell de ministres, i amb les protestes contra l'estat de la sanitat madrilenya. "El que fan és retallar i derivar els pacients a la sanitat privada. I a sobre insulten a la cara els professionals sanitaris que es van manifestar a Madrid", li ha retret a Gamarra. També ha denunciat que els governs autonòmics de Madrid i Andalusia hagin portat al TC l'impost a les grans fortunes. Aquesta introducció li ha servit per fer l'única referència a la polèmica sobre la llei de llibertat sexual. "Quan hi ha una equivocació ens afanyem a resoldre-la, en canvi vostès no s'equivoquen mai: sempre estan amb els de dalt", ha conclòs el president espanyol.

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha aprofitat una pregunta d'ERC per reblar el clau contra el PP: "He escoltat moltes preguntes però hi ha una pregunta al PP i al senyor Feijóo que interessa molt a les dones espanyoles: és l'avortament un dret de les dones espanyoles sí o no? Viu el PP i el senyor Feijóo en l'Espanya i Europa de 2023 o vol fer retrocedir 50 anys els drets de les dones?".

Extradició de Puigdemont

L'altre punt d'atenció de la sessió de control ha sigut el cara a cara entre la portaveu de Junts, Míriam Nogueras, i el mateix Sánchez, amb ERC de fons. Nogueras ha acusat el govern espanyol de "legislar ad hominem" per facilitar l'extradició de Carles Puigdemont a Espanya. "Ho sabia ERC? És Marchena el diputat 121 del PSOE?", ha preguntat Nogueras. El president espanyol també ha refusat respondre a aquesta pregunta però no ha deixat escapar l'oportunitat per ironitzar sobre la relació entre els dos partits independentistes: "Detecto certa tensió entre vostès i ERC", ha dit amb un mig somriure. Tot seguit el president espanyol ha reiterat el seu conegut discurs sobre les bondats de la política de diàleg amb Catalunya. I demostrant que els seus spin doctors segueixen el dia a dia de la política catalana, Sánchez ha citat unes declaracions d'Artur Mas d'ahir on subratllava que l'independentisme està en "decadència".

Qui té una posició complicada amb el debat de la llei del només sí és sí és Ciutadans, que és un dels grups que hi van votar a favor. Potser per això avui Inés Arrimadas ha preferit posar el focus en l'estat de la sanitat, però no només en la madrilenya –tot i que també–, sinó en la catalana i la castellanomanxega, per intentar desmentir la tesi que només està malament a les comunitats governades pel PP. Sánchez, però, ho ha tingut fàcil: "Potser la situació en algunes comunitats seria millor si el seu partit no hagués donat suport a la dreta, com a Madrid o Andalusia", ha dit enmig dels aplaudiments de la bancada socialista.

stats