Política 11/05/2023

La dreta clama pel canvi i l'esquerra fa una crida per no tornar al passat: comença la campanya electoral

Els esforços dels partits de camí al 28-M se centraran a intentar convèncer els indecisos i fer minvar l'abstenció

M. Crespí; A. Borràs; J. Cladera; T. Mateu; A. Tarragó
7 min
Els candidats socialistes donant el sus a la campanya.

PalmaEls partits han donat el sus a la campanya electoral per als comicis del pròxim 28 de maig, després d'unes setmanes de precampanya que ha deixat ben clar que l'habitatge i la massificació turística seran temes cabdals la propera legislatura. Mentre que els partits del Pacte fan esforços per minimitzar l'abstenció dels votants d'esquerres, el PP ho aposta tot a tenir un matalàs suficient que l'ajudi a no haver de dependre de l'extrema dreta en cas que guanyi les eleccions.

D'altra banda, no s'ha de menystenir la importància dels indecisos, que són un de cada cinc electors, segons l'enquesta de CIS a les Balears, i que poden fer inclinar la balança a esquerra o a dreta. El sus a la campanya s'ha fet a diferents punts de Palma: el PSIB ha apostat per la seva seu del carrer del Miracle; el PP ha fet les presentacions a Pere Garau –el barri més poblat de Palma–; Podem ha reunit militants i simpatitzants a Blanquerna; El Pi ho ha fet a la Seu; Ciutadans s'ha citat a l'estació Intermodal i MÉS ha fet l'acte inicial al carrer Nuredduna.

PSIB: crida a la mobilització per "no tornar anys enrere"

El PSIB afronta la campanya electoral sota el lema 'Per tu, per tothom', que ha presentat davant de la seu del partit del carrer del Miracle de Palma. Els candidats al Govern, Francina Armengol; al Consell de Mallorca, Catalina Cladera; i a la batlia de Palma, José Hila, han fet una crida a la mobilització davant d'una dreta que implicaria "tornar molts anys enrere". Els socialistes han assegurat que surten "a guanyar" el mateix dia que el CIS ha donat la victòria a Armengol amb el 31,5% dels vots a les Illes, i han remarcat que són "l'únic partit que compleix la seva paraula".

José Hila, Francina Armengol i Catalina Cladera a la seu del PSIB del carrer Miracle.

El canvi centra la campanya del PP

El PP ha elegit el lema 'El canvi és ara' per afrontar aquesta campanya, que ha presentat a les portes del mercat de Pere Garau. I ho ha fet en format bilingüe: mentre que Marga Prohens i Llorenç Galmés –candidats al Govern i al Consell de Mallorca– ho han fet en català, el cap de llista de Cort, Jaime Martínez, ha optat pel castellà. Es pot interpretar com una picada d'ull al votant de dretes de Ciutat, que en bona part prové de fora de l'illa.

Els tres aspirants han fet menció del 'canvi' una vegada i una altra, conscients del mal que pot fer al projecte popular estar 12 anys sense tocar les tres institucions. Prohens s'ha mostrat convençuda: "Arribam amb els deures fets", ha dit. "Els ciutadans tenen oportunitat per triar si volen més intervencionisme o si volen un canvi de normal i corrent, que venim a donar-ho tot", ha afegit

Llorenç Galmés, Marga Prohens i Jaime Martínez han iniciat la campanya a les portes del mercat de Pere Garau.

Galmés ha proclamat que ve a "desembossar les carreteres, les llistes d'espera i l'administració", i Martínez s'ha compromès a fer un pla de xoc de neteja, seguretat, mobilitat i habitatge a Palma. "Farem que a mitjan i llarg termini Palma torni a ser la millor ciutat per viure-hi", ha conclòs.

MÉS treu rèdit de les causes judicials contra els seus membres

La candidata a la batlia de Cort de MÉS per Palma, Neus Truyol, ha estat l'encarregada d'obrir l'acte d'inici de campanya del partit a la plaça de les Columnes, on els ecosobiranistes han aconseguit aplegar més d'una cinquantena de veïns i veïnes. "Hi ha ganes de campanya? Nosaltres ja fa estona que estam de campanya!", ha exclamat damunt l'escenari, amb un to enèrgic. La candidata municipal ha posat l'accent del seu discurs en els casos judicials amb els quals han "intentat arraconar" els seus membres: "Toni Noguera, pel lloguer turístic; a mi mateixa, pels vessaments, a na Rut, per la feina que ha fet a Andratx". Això demostra, segons ha insistit Truyol, que "la gent de MÉS és gent valenta".

Jaume Alzamora, candidat al Consell de Mallorca; Lluís Apesteguia, candidat al Govern, i Neus Truyol, candidata a la batlia de Cort, en l'inici de campanya de MÉS, a la plaça de les Columnes.

Jaume Alzamora, el candidat al Consell de Mallorca per MÉS, ha pres el relleu de Truyol, de qui ha afirmat que "Palma mereix que sigui batlessa". Igual que han fet altres candidats, Alzamora ha presumit de la mesura aprovada aquest dijous mateix en el ple del Consell de Mallorca d'eliminar 17.000 places turístiques de la seva borsa. "És important que deixem de sembrar xalets, hotels i piscines en rústic", ha manifestat.

"Fa més de 40 anys que ha començat aquesta campanya electoral. Perquè som conscients que venim de molt enfora. Precisament perquè en som conscients, som els qui hem estat capaços d'aprovar una llei de memòria històrica, per dignificar les cunetes d'aquest país". El candidat al Govern de MÉS, Lluís Apesteguia, ha encetat amb aquestes paraules el seu discurs d'inici de campanya, cedint el protagonisme a la memòria històrica. El candidat autonòmic també ha fet bandera del dret a l'habitatge, de la defensa del territori i de la llengua com a qüestions per les quals es volen "rompre la cara en defensa d'aquest país".

El Pi: volen ser decisius en un executiu que governi pel turisme

El candidat d'El Pi al Parlament, Josep Melià, ha manifestat que en l'Executiu que surti del proper 28-M, pensa que els "diputats de la formació seran decisius i que faran accions favorables al turisme, perquè aquest és el principal motor econòmic de les Illes", ha dit el candidat regionalista aquest dijous horabaixa a la murada de Palma, minuts després que els candidats de la formació haguessin desplegat les seves pancartes just davant la Seu.

Pel que fa a l'eliminació de 17.000 places turístiques que el ple del Consell ha aprovat aquest dijous, Melià ha dit que "la borsa de places turístiques és una eina imprescindible i que s'hauria de permetre que les places es poguessin intercanviar entre particulars i empresaris". "Aquest intercanvi faria que la qualitat del turisme milloràs, que és l'objectiu que nosaltres perseguim, al contrari d'altres, que manifesten anar contra el turisme", ha comentat Melià.

Els candidats d'El Pi a Cort, Consell i Parlament han iniciat la campanya electoral desplegant els cartells davant la Seu.

Acompanyat pel candidat al Consell de Mallorca, Antoni Salas, i el candidat a Cort, Carles Cabrera, Melià ha assegurat que volen governar des del "centrisme, el mallorquinisme i la balearitat". En relació amb l'enquesta del CIS, que s'ha conegut aquest dijous, i que a l'àmbit balear atribueix que la formació regionalista obtindria el 2,8 per cent dels vots, Melià ha dit que l'estudi "és poc fiable, perquè es fa des d'una perspectiva estatal i no té en compte les particularitats de les Illes Balears". "Les nostres enquestes ens donen tres diputats al Parlament i és cap aquí on anam", ha especificat el candidat d'El Pi.

L’aposta principal de Ciutadans: millorar la mobilitat

L'acte de Ciutadans ha estat el primer d'aquest dijous i ha tingut lloc a l'estació Intermodal de Palma. Amb el lema de 'Libérate por un futuro mejor', la candidata al Parlament, Patricia Guasp, ha explicat que un dels seus principals projectes és "millorar la mobilitat, ja que ha estat el gran fracàs del pacte de retrocés".

Patricia Guasp, Eva Campomar i Alex Valdivia donen el sus a la campanya electoral de Ciutadans a les Balears

Guasp, acompanyada pels candidats a l'Ajuntament de Palma i al Consell de Mallorca, Eva Campomar i Alex Valdivia, ha aprofitat per desmarcar-se dels extrems: "Les Balears només tindran un futur millor si governa un partit moderat i sensat que miri pels interessos dels ciutadans". Tots tres han presentat la campanya en castellà.

La candidata de la formació taronja al Parlament també ha comentat els recents resultats de l'enquesta del CIS, que augura que el partit quedaria sense representació. "És una estafa, tothom sap que a les Balears hi ha quatre illes i que podem obtenir un 5% a Mallorca", ha sentenciat Guasp referint-se al fet que el CIS ha considerat tot l'Arxipèlag com una circumscripció única.

Podem posa el focus en l'habitatge digne

Podem ha escollit la plaça Santa Pagesa per presentar els cartells electorals, amb el lema 'Valentia per transformar el futur'. La candidata al Parlament, Antònia Jover, ha assegurat que el partit "surt a guanyar, perquè les Balears han avançat gràcies a la presència d'Unides Podem dins l'Executiu".

El candidat de Podem al Consell de Mallorca, Iván Sevillano; la candidata al Parlament, Antònia Jover, i la candidata a l'Ajuntament de Palma, Lucía Muñoz, durant la presentació dels cartells electorals de Podem.

Jover ha presentat algunes de les propostes electorals que abanderaran la campanya del partit: "Assegurar el dret a l'habitatge digne, uns bons serveis públics, transport públic gratuït i una taxa Amazon als venedors online que facturin més d'un milió d'euros". Per part seva, la candidata a l'Ajuntament de Palma, Lucía Muñoz, i el del Consell, Iván Sevillano, han coincidit amb Jover a l'hora de fer una crida a la mobilització per tal de mantenir les polítiques progressistes. Juanjo Martínez, coordinador general d'Esquerra Unida Illes Balears, ha definit les eleccions com "l'únic dia en què el vot dels ciutadans té el mateix valor que el dels que decideixen des de la foscor".

Vox vol "sortir de la inseguretat i de la ruïna"

Al Mercat de l'Olivar han fet la seva presentació els de Vox. El candidat al Parlament, Jorge Campos, ha començat carregant contra els altres partits: "Nosaltres no som com els altres que comencen ara la campanya, nosaltres fa quatre anys que feim feina per sortir de la ruïna i la inseguretat". Sota el lema 'En Baleares, vota seguro' han arrancat aquestes dues frenètiques setmanes preelectorals.

Campos ha explicat que auguren uns resultats positius i que esperen doblar els diputats que tenen actualment i arribar als sis: "S'inicia una campanya històrica perquè tindrem uns resultats històrics", ha assegurat. El candidat al Parlament ha presentat el cartell acompanyat dels candidats a l'Ajuntament de Palma i al Consell de Mallorca, Fulgencio Coll i Pedro Bestard.

Els candidats de Vox a Cort, al Parlament i al Consell de Mallorca.

Precisament Bestard ha estat el més contundent. El candidat a la institució insular a explicat que lluitarà perquè "Cladera deixi de ser on és, ja que ha pactat amb uns separatistes que duen Mallorca a la ruïna, que són uns catalanistes i que no volen turisme". A més, una vintena de membres del partit també han acudit a l'acte.

stats