Política 06/02/2023

Els docents tindran dret a indemnització si a les oposicions no hi ha hagut places de la seva especialitat

Educació fa marxa enrere i assegura que els interins només s'hauran de presentar en els processos amb disponibilitat en les seves àrees per ser indemnitzats

2 min
Imatge d'arxiu de les passades oposicions docents

PalmaFinalment, la Conselleria d'Educació i Formació Professional (FP) retornarà les taxes dels docents que s'hagin presentat a un procés d'estabilització, en el qual no hi ha hagut places de la seva especialitat. Així ho ha apuntat Educació aquest dilluns, després de reclamar un informe a l'Advocacia de les Balears, que conclou que "només és exigible la participació en els dos procediments extraordinaris si a ambdós processos hi ha places de l'especialitat docent de l'aspirant".

La Conselleria va sol·licitar aquest informe la setmana passada, després de reunir-se la Mesa Sectorial davant les queixes dels sindicats, ja que és un punt que va aixecar molta polèmica. Inicialment, es va informar els docents interins que havien de participar en les oposicions i el concurs de mèrits convocats per la Conselleria per tenir dret a rebre la indemnització si perdien els llocs de feina. Els pocs dies d'antelació entre l'anunci i la finalització del termini per presentar-se va provocar malestar en els sindicats, principalment l'STEI i ANPE.

"No pot estar condicionada la possibilitat de reclamar el pagament a l'exigència d'apuntar-se a un procés de selecció en què moltes de les especialitats que el professorat imparteix de manera habitual no han estat convocades", denunciava ANPE. Tot això, tenint en compte que la taxa de 83 euros del concurs oposició és la més elevada de l'Estat.

Des d'Educació apunten a "un dubte interpretatiu" de la llei 20/2021, de mesures urgents per reduir la temporalitat a l'ocupació pública. S'hi estableix, com a condició per accedir a la indemnització, que "la no participació en el procés selectiu d'estabilització no donarà dret a compensació econòmica en cap cas". "El dubte interpretatiu és si els aspirants s'han de presentar als dos processos per poder tenir dret a la indemnització, ja que la llei no ho especifica", sosté la Conselleria. Finalment, l'Advocacia sosté que només es pot exigir participar allà on hi hagi places de l'especialitat del docent.

La situació va portar, fins i tot, al fet que un centenar de docents interins, sense estar vinculats als sindicats, es manifestassin a Palma per denunciar "la mort" dels seus drets. "No té cap sentit que m'hagi d'apuntar a una feina d'alguna cosa que no sé només per no perdre la indemnització", va apuntar un dels docents.

stats