Crisi Vox
Política 02/02/2024

Els díscols revocaren el reglament intern del grup abans de votar l'expulsió de Le Senne i De las Heras

L'acta recull els retrets a Le Senne i De las Heras amb els quals justifiquen la seva expulsió

ARA Balears
3 min
Els díscols arribant al Parlament

PalmaEls cinc diputats expedientats per Vox a les Balears revocaren el reglament intern del grup parlamentari abans de votar l'expulsió del president del Parlament, Gabriel Le Senne i la presidenta del partit, Patricia de las Heras. Així es desprèn de l'acta de la reunió a la qual assistiren els cinc diputats (la portaveu Idoia Ribas, el portaveu adjunt, Sergio Rodríguez i els parlamentaris Manuela Cañadas, María José Verdú i Agustín Buades) i la coordinadora, el passat dilluns a primera hora. El document s'ha entregat aquest divendres a la Mesa.

El primer punt de l'ordre del dia va ser "l'adequació" del reglament intern del grup parlamentari al reglament del Parlament. Concretament, per unanimitat, acordaren revocar aquest reglament intern, subscrit el setembre de 2023, fet que implica que en decauria l'òrgan de direcció. Seguidament, votaren unànimement "la dissolució del consell de direcció de Vox a les Illes Balears en haver-se revocat la norma que el crea i el regula".

Des del grup parlamentari han assegurat que l'únic motiu va ser que el seu reglament intern no preveia la previsió que sí que conté el reglament del Parlament per la qual els diputats amb càrrecs institucionals, com el cas de Le Senne, perden la condició de membres de la Mesa en deixar de pertànyer al seu grup parlamentari. Així, han argumentat que els semblava "millor" revocar el seu reglament intern, segons indiquen per regir-se al del Parlament, si bé reconeixen que aquest darrer és la norma de rang superior i que en cap cas un reglament intern la podria sobrepassar. L'acta només recull que Idoia Ribas va informar la resta de diputats que el reglament intern "no s'ajusta a la regulació establerta" pel del Parlament.

Cal apuntar que, segons ha avançat Europa Press, el reglament intern que tombaren ells mateixos establia com infraccions greus "la desobediència de les instruccions emeses pels òrgans de comunicació, premsa i xarxes socials del grup o del partit", a més de "l'incompliment del principi d'unitat a l'actuació parlamentàriaa del grup", entre altres supòsits variats relatius a la tresoreria i justificació de despeses, absències injustificades, confidencialitat, etc.

Acusacions a Le Senne

L'acta recull que a la reunió Ribas va exposar que la majoria de membres del grup li havien traslladat la "conveniència" de proposar un nou president del Parlament, en substitució de Le Senne. Els motius que al·leguen en el document són no haver "complert les expectatives" del grup i una "absoluta incapacitat per rompre el cordó sanitari imposat" a Vox "per diferents grups polítics".

A més, l'acusen d'haver "exercit la presidència de manera parcial en diverses ocasions, fet que ha provocat una queixa formal" del PP; d'"absentisme freqüent a les reunions del grup parlamentari"; i d'haver ocultat "informació rellevant per a l'adequada coordinació amb el grup parlamentari". Per això, abans d'aquesta reunió havien instat Le Senne a presentar la dimissió com a president, que aquest no va acceptar. Segons el mateix Le Senne, li varen arribar a presentar un escrit ja redactat que només havia de signar, "alguna cosa que com a mínim pot fregar la coacció", segons l'opinió del president.

Acusacions a De las Heras

Pel que fa a Patricia de las Heras, l'acta li imputa haver "obstaculitzat greument l'activitat" del grup per fer "declaracions en premsa contràries als acords aconseguits" amb el PP "sense autorització" del grup parlamentari (en al·lusió a un comunicat sobre el català en l'ensenyament). També li recriminen haver-se "negat a assumir la tasca de portaveu de la Comissió d'Ordenació Territorial, Habitatge, Mobilitat, Mar i Cicle de l'Aigua" després de la vacant que va quedar per la sortida de Xisco Cardona, "amb la consegüent sobrecàrrega de treball per a la resta de diputats".

També li retreuen una "nul·la participació en les reunions del grup amb ciutadans, associacions i professionals", i haver "intentat aïllar el grup parlamentari i silenciar-lo davant els coordinadors i els regidors, a qui els ha prohibit contactar amb els diputats per obtenir millores en els seus municipis durant la tramitació parlamentària". "Els continus obstacles de la Sra. De las Heras en l'activitat del grup i la deslleialtat que ha manifestat ha estat apreciada per la majoria dels seus membres i així ho han traslladat a la portaveu". En el mateix punt de la reunió, Ribas va informar que era "necessari continuar desenvolupant l'acord de governabilitat" subscrit amb el PP "i recollir les iniciatives dels coordinadors i regidors per avançar en iniciatives pròpies".

stats