Política 08/05/2019

Torra insta Sánchez a retornar a la taula de diàleg

El president culpa l'oposició de la manca de recursos per no haver aprovat els pressupostos

M.toro / N.orriols / A.moldes
4 min
Quim Torra, durant la sessió de control al Parlament

BarcelonaEl Parlament ha celebrat aquest dimecres el primer ple després de les eleccions generals i la victòria del PSOE del 28 d'abril. En aquest sentit, responent a una pregunta d'ERC sobre la valoració dels comicis, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha instat Pedro Sánchez a retornar a la taula de diàleg. Ahir la portaveu del Govern, Meritxell Budó, va mostrar “preocupació” pels primers passos del líder socialista com a presidenciable, ja que s’ha reunit amb el PP, Cs i Podem, i no ho ha fet amb les forces independentistes.

"El PSOE té un mandat claríssim amb aquest resultat", ha afirmat Torra, i ha afegit: "Esperem que sàpiga escoltar bé el que han votat els ciutadans espanyols". Torra també ha dit que el mandat del 28-A és "retornar a la taula de diàleg" d'abans de les eleccions.

Així mateix, el president de la Generalitat també ha carregat contra els últims fets judicials, com la decisió de la Junta Electoral Central d'excloure Carles Puigdemont de les europees –ara revocada pels tribunals– o el pagament d'una fiança per part d'una trentena de càrrecs processats pel jutjat número 13. "Tota la repressió que vivim és una operació d'estat on tot s'hi val", "on tot està orientat a criminalitzar una idea", ha afirmat. "Però nosaltres no desapareixerem. Som els diputats del 21-D i tenim el mandat de ratificar l'1-O", ha conclòs el cap de l'executiu català.

Retrets de l'oposició per les polítiques socials

"Està preparat per a una altra primavera calenta?", ha començat la cap de files dels comuns, Jèssica Albiach, dirigint-se al president de la Generalitat en al·lusió als conflictes laborals amb els treballadors públics que hi va haver durant el 2018. La diputada ha recordat les vagues convocades en el món educatiu i universitari, a més dels treballadors de la dependència, que reivindiquen més drets laborals, i la nova mobilització dels Mossos d'Esquadra.

"Estem revertint les retallades de l'any 2010 i 2011", ha respost Quim Torra, que ha posat en valor també que s'hagin resolt conflictes com el dels funcionaris o el dels bombers. Ara bé, el president ha admès que el Govern no pot atendre les reivindicacions dels mestres. "Amb la situació pressupostària de la Generalitat no els podem atendre i és trist. Però si vostès haguessin aprovat els pressupostos una gran part de els seves reivindicacions s'hauria resolt", ha dit en un retret als comuns que s'aixequessin de la taula de negociació sobre els comptes.

El cap de l'executiu ha fet el mateix amb el líder del PSC, Miquel Iceta, que ha preguntat sobre el desplegament de la renda mínima garantida. El cap de l'executiu ha acusat els socialistes de la manca de recursos de la Generalitat per no haver donat suport als pressupostos de la Generalitat. "Hi podríem haver destinat 400 milions", ha dit, lamentant-se.

El dirigent socialista, que ha considerat un "fracàs" la gestió del Govern, ha avisat dels "riscos" de la situació actual: "Que la ciutadania no la demani perquè no la vegi accessible i que es negui el que reconeix l'Estatut, que s'ha de garantir un mínim per viure a la ciutadania". El president de la Generalitat ha negat la major i ha assegurat que el desplegament "va bé". És més, ha retret al PSC haver aplicat el 155, cosa que, segons ell, va provocar que no es pogués evitar un retard en la renda mínima de ciutadania, a l'hora d'aprovar-ne el reglament, i que s'acumulessin fins a 18.000 sol·licituds.

De tota manera, Torra ha posat en valor que hi ha 110.000 persones que cobren aquesta prestació, amb 80 milions d'euros de despesa.

ERC i JxCat, centrats en les eleccions municipals i europees

Durant la sessió de control al president, els grups d'ERC i JxCat han aprofitat per tornar a denunciar la "repressió de l'Estat" contra el moviment independentista, tots dos amb la vista posada en els comicis municipals i europeus. El primer a fer-ho ha sigut el diputat d'Esquerra Gerard Gómez del Moral –en el seu últim ple del Parlament abans d'agafar l'acta al Congrés–, que ha subratllat el "resultat històric" de l'independentisme en les eleccions generals: "A Catalunya, Junqueras ha guanyat les eleccions i el senador més votat ha sigut Raül Romeva".

Per part de JxCat ha sigut Albert Batet qui ha tornat a denunciar la decisió de la Junta Electoral Central d'excloure Carles Puigdemont de les eleccions europees –decisió revocada pels tribunals–. "Després de guanyar la batalla jurídica a Escòcia, Bèlgica i Alemanya, aquest cop també hem guanyat en camp contrari", ha destacat, i ha celebrat que Puigdemont sigui el cap de llista de JxCat a les eleccions del 26 de maig.

Últim Torra-Arrimadas de la legislatura

La sessió, que ha arrencat amb la sessió de control al Govern i al president de la Generalitat, és també l'últim ple de la líder de Cs a Catalunya i cap de l'oposició, Inés Arrimadas, amb qui Torra ha protagonitzat una nova enganxada arran del pas de la líder del partit taronja pel Parlament.

La cap de files de la formació taronja, que va sortir escollida a les generals, passarà a ser diputada al Congrés el 21 de juny, quan tindrà lloc la sessió constitutiva de la cambra baixa espanyola. El seu lloc al Parlament l'ocuparà l'actual portaveu de Cs a la cambra, Carlos Carrizosa, que cedirà el seu actual càrrec a la també diputada Lorena Roldán. A més d'Arrimadas, també és l'últim ple per a l'exconsellera Laura Borràs, de JxCat, i per al diputat d'ERC Gerard Gómez del Moral, que són electes al Congrés des Diputats i deixaran l’escó al Parlament per anar a Madrid.

La cambra abordarà aquest dimecres dos debats de totalitat sobre fiscalitat: un sobre la modificació de la llei de mesures fiscals i administratives, plantejada pels comuns, i una altra relacionada amb l'impost de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, proposat pel PP.

stats