Política 20/06/2019

Els diputats prenen possessió del seu càrrec entre promeses per l'autodeterminació dels pobles i juraments per Espanya

El president de la Cambra, Vicenç Thomàs, ha iniciat aquest dijous migdia els contactes amb els grups parlamentaris

Maria Llull
2 min
La presidenta del Govern en funcions, Francina Armengol, durant el ple del Parlament d'aquest dijous.

PalmaLa desena legislatura de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears ha començat aquest dijous amb la constitució del Parlament. Els diputats hi han arribat puntuals per prendre possessió del càrrec, i cadascun ho ha fet a la seva manera. Els de MÉS han subratllat que prometien el càrrec "per imperatiu legal". Alguns han anat més enllà, com la secretària de la Mesa, Joana Aina Campomar, que ho ha fet "sense renunciar al dret d'autodeterminació i per la lluita feminista". El seu company de partit, Josep Ferrà, també ha incidit en el "dret d'autodeterminació dels pobles".

En canvi, els tres diputats de Vox, Jorge Campos, Sergio Rodríguez i Idoia Ribas, han jurat "per Espanya". Pablo Jesús Jiménez, de Podem, ha aportat el seu propi estil, i ha estat l'únic que ha promès el càrrec "per la República". La també diputada morada Antònia Martín ha fet la seva promesa "per posar fi a les desigualtats socials".

Alguns membres de Podem s'han queixat en acabar la sessió perquè hi havia una Bíblia per jurar el càrrec, a més de la Constitució i l'Estatut d'Autonomia. Mentrestant, Pere Joan Pons, diputat socialista al Congrés, ha saludat efusivament el líder del PP, Biel Company.

El nou president del Parlament, Vicenç Thomàs, ha patit alguns dels danys col·laterals del preacord entre els partits del Pacte, que s'ha tancat a les 2 h d'aquest dijous. Thomàs ha hagut de preparar el seu discurs de matinada. Així i tot, el president de la Mesa ha arribat molt puntual al Parlament i hi ha quedat després del ple per començar les reunions amb els grups parlamentaris.

Una de les coses que Thomàs ha demanat en el seu discurs ha estat que se salvin "les formes". El socialista ha parlat per a tothom, encara que algú pensava en l'estrena de Vox i la broma de Jorge Campos enmig del ple, dient que eren "l'extrema esquerra".

Els representants de l'extrema dreta s'han assegut just darrere de MÉS, però no per voluntat pròpia sinó perquè no hi havia cap lloc més. Malgrat les circumstàncies, els ecosobiranistes no estaven molt satisfets amb la companyia. Algun funcionari ha aclarit que aquesta col·locació no és ni molt menys definitiva, sinó que la Mesa determinarà on ha de seure cada grup parlamentari i que ho farà "amb criteri".

stats