Publicitat
Publicitat

La diplomàcia catalana inicia a París una gira per explicar la consulta

El Diplomat arrenca una gira de conferències en cercles acadèmics internacionals

El Diplocat, l'organisme de la diplomàcia pública catalana, arrenca aquesta setmana a París una gira de conferències en cercles acadèmics internacionals per explicar al món el procés del dret a decidir a través d'una consulta. "Volem oferir una aproximació rigorosa i acadèmica al procés iniciat a Catalunya", ha explicat, en declaracions a Efe, el secretari general del Diplocat, Albert Royo.

El Consell de la Diplomàcia Pública o Diplocat és un consorci creat el 2012 en què estan integrats la Generalitat, els ajuntaments de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, les quatre diputacions, universitats, cambres de comerç, caixes d'estalvis i patronals, entre altres entitats. Amb aquesta configuració, el Diplocat es presenta al món, segons Royo, com una institució d'"ampli espectre representatiu" i que centra els seus esforços en estendre llaços amb agents acadèmics, culturals i econòmics, deixant a una banda la tradicional diplomàcia dels estats.

En aquesta línia, el Diplocat organitza divendres que ve la primera jornada per explicar el dret a decidir a Science Po, universitat parisenca de reconegut prestigi internacional per on han passat la majoria dels principals polítics francesos. La jornada 'La Llei al servei dels pobles' la inaugurarà el catedràtic de la facultat de Dret de Science Po, Guillaume Tusseau, i inclourà un de debat moderat pel periodista de 'Le Monde' Patrice de Beer.

Al debat hi intervindran la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals; el filòsof i president de l'Institut d'Investigació i Innovació del Centre Pompidou de París i col·laborador de l''ARA', Josep Ramoneda; i la catedràtica de Ciències Polítiques de Sciences Po, Astrid von Busekist. A l'acte també han estat invitats membres de tots partits catalans amb representació en l'Eurocambra; hi han confirmat la seva participació els eurodiputats del PSC, Maria Badia, de CiU, Ramon Tremosa i d'ICV, Raül Romeva.

Després d'aquesta cita, el Diplocat està fent gestions per organitzar a Londres la següent jornada de difusió del dret a decidir, que en aquest cas abordarà amb experts britànics i catalans l'encaix d'una hipotètica Catalunya independent a la UE.

El Diplocat també es planteja en un futur no molt llunyà el portar aquestes jornades divulgatives a universitats d'Espanya, amb l'objectiu que es pugui explicar en els àmbits acadèmics espanyols el procés pel dret a decidir.

21D

Etiquetes