Sumar
Política 27/01/2023

Díaz lloa Podem Balears i dona suport a limitar la compra d'habitatges als no residents

La vicepresidenta segona del govern espanyol ha presentat aquest divendres a Palma la seva plataforma Sumar amb vista a les eleccions generals

3 min
Díaz a l'acte de Sumar aquest divendres a Palma

PalmaLa relació entre Podem i Yolanda Díaz ha estat objecte de debat al llarg d'aquests mesos, per la contrarietat de la vicepresidenta del govern espanyol que la seva plataforma Sumar arribi a les eleccions autonòmiques i municipals del pròxim mes de maig. La intenció és que arribi a les eleccions generals, un fet que ha provocat un cert distanciament entre la secretària general de Podem, Ione Belarra, i la mateixa Díaz.

Així i tot, la relació entre la ministra de Treball i la formació morada a les Balears és molt diferent. El vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes, és molt proper a Díaz, i sempre ha tingut clar que ha d'encapçalar la llista a l'esquerra del PSOE. "Gràcies a Mae de la Concha i Yllanes, perquè us heu convertit en referents de governs que col·loquen en el centre de l'acció política la transició ecològica i la descarbonització", ha afirmat en l'inici de la seva intervenció aquest divendres a Palma, on ha presentat la plataforma Sumar.

La vicepresidenta ha començat l'acte "d'escolta" fent referència al jutge Castro. "El nostre país són professionals com el jutge Castro, que és un gran referent ètic. És inusual a vegades fer el que algunes persones han de fer", ha destacat. "Sumar va de persones com ell, que treballa cada dia per fer un país molt millor", ha afegit. Díaz ha continuat lloant també les figures de la poeta Antònia Vicens, la cantant Maria del Mar Bonet i el director de cinema mort recentment Agustí Villaronga. "Són part de la memòria del país", ha insistit.

Díaz ha estat acompanyada per representants de la societat civil, però que significaven una declaració d'intencions: la presidenta del col·lectiu Aurora Picornell, Marta Altuña; la presidenta de Memòria de Mallorca, Maria Antònia Oliver; la presidenta de Cooperatives Agroalimentàries de les Balears, Jerònima Bonafè; el biòleg i fundador de Greenpeace, Xavier Pastor, i la cambrera de pis Ana García. Així, amb la 'kelly' hi havia la pota laboral (representada per Díaz com a ministra de Treball), dues representants de memòria històrica, que depèn de la Conselleria d'Yllanes, i dos més del sector primari i la pesca, emmarcats en la Conselleria d'Yllanes.

Representants de la societat civil han acompanyat Díaz a l'acte de Sumar

A més, ha sorprès que a l'acte de Díaz hi han assistit els màxims representants institucionals de Podem a les Balears: Yllanes, De la Concha; la vicepresidenta del Consell de Mallorca, Aurora Ribot, el regidor de Palma Alberto Jarabo o el secretari autonòmic de Memòria Democràtica, Jesús Jurado. Així i tot, ni la direcció actual ni cap dels candidats al Parlament (Antònia Jover), Consell (Iván Sevillano) i Cort (Lucía Muñoz) a les eleccions de maig s'han deixat veure pel Trui Teatre. També hi eren presents els dos secretari generals d'UGT i CCOO, Lorenzo Navarro i José Luis García, respectivament.

L'habitatge

Díaz ha assenyalat l'habitatge com una de les temàtiques "pendents". "El lloguer a les Balears és impossible afrontar-lo", ha explicat. "A les Illes desplegau mesures per restringir la compra d'habitatges a no residents, i s'ha d'actuar també en els preus del lloguer", ha afegit. Cal recordar que el passat dimecres la direcció autonòmica de Podem va anunciar que hi ha una sortida jurídica perquè el govern estatal plantegi una "excepció balear" que permeti limitar la compra d'habitatges a no residents, sense entrar en conflicte amb el dret de la Unió Europea ni amb el dret a la propietat recollit en la Constitució.

L'altre gran problema, segons Díaz, és l'alimentació, en el sentit que "és impossible viure amb dignitat amb rendes baixes en el sector primari". "Els productors han de ser respectats amb els seus preus, sense vendre per davall del preu de producció", ha incidit la ministra.

Feijóo i "el partit de l'odi"

"Som gallega, i sent llàstima del que va dir ahir Feijóo", ha destacat Díaz. Es refereix al fet que el líder del PP, després de l'atac gihadista a Algeciras, va dir que "fa segles que no es mata en nom del cristianisme". "Demostra que és un alumne del partit de l'odi (Vox), és l'única possibilitat perquè governi", ha indicat. "Sumar és la clau per tenir un govern progressista la pròxima dècada, només si sumam impedirem que governi el partit de l'odi, m'hi deixaré la pell", ha finalitzat.

stats