Política 06/11/2018

Augmenta la despesa d'Emergències i se situa en el nivell de 2010 i 2011

El Govern ha pressupostat per a aquest capítol un total de 7,4 milions per a 2019, un 13% més que el que figurava als comptes d'enguany

Jaume Ribas
2 min
Catalina Cladera durant la seva intervenció en el Parlament aquest dimarts. / ISAAC BUJ

PalmaLa consellera d'Hisenda, Catalina Cladera, ha detallat avui al Parlament l'evolució de les partides dels pressupostos de 2019 dedicats, entre d'altres, al servei d'Emergències. Segons ha explicat la socialista, el programa d'Emergències creix un 12% i arriba a una despesa de 7,14 milions.

Així mateix, el pressupost de l'empresa que gestiona l'112, Geibsau, augmentarà un 13,2% fins a arribar a 5,4 milions. Si ho miram des de 2015, des que l'esquerra va arribar al poder, l'augment del pressupost és del 24% i la xifra total se situa al nivell de 2010 i 2011, abans de les retallades del PP.

Aquestes xifres no han convençut tota l'oposició. El diputat del PP Antoni Camps ha demanat si "el caos" als serveis d'Emergències se solucionarà amb l’augment de la inversió i ha insistit que, en qualsevol cas, la xifra actual "representa una quantitat major en el total del pressupost".

Tot i les diferències entre el PP i el Govern, la topada ha estat de menor intensitat que la que s'esperava durant la compareixença de la consellera, sobretot tenint en compte que la diputada conservadora Marga Prohens ja havia retret a la consellera la seva gestió de la tragèdia de Sant Llorenç durant la sessió del matí a la cambra.

Més doblers per gastar

Tal com ha reconegut la consellera, i com no deixa de recordar-li sovint l'oposició, el Govern de les Illes Balears disposarà l'any 2019 de més doblers per gastar que mai en la seva història. Així i tot, ha apuntat el diputat de MÉS i exconseller de Turisme, Biel Barceló, "continua faltant un canvi en el sistema de finançament i un bon Règim Especial" que compensi les mancances històriques dels serveis públics a les Illes i que permeti a la Comunitat Autònoma recuperar-se de les retallades dels anys de crisi.

Segons ha informat Catalina Cladera, el pressupostat de 2019 ve dotat amb un total de 5.457 milions d'euros. Són 449 milions més que el pressupost de 2018, gairebé un 9% d'increment. A més, la titular d'Hisenda ha insistit en el que ella considera els quatre eixos bàsics dels comptes anuals de l'any que ve: consolidar les polítiques socials del Pacte, reforçar la inversió pública com a eina de dinamització econòmica, redistribuir la riquesa i afavorir el federalisme intern, és a dir, dotar amb més recursos els consells insulars per desenvolupar les seves competències.

stats