Política 29/04/2019

Descobreix les Balears de dretes en quatre mapes interactius

La dreta nacionalista espanyola té els seus feus a Eivissa i a la costa sud-occidental de Mallorca

Enric Borràs
2 min

PalmaMallorca i Eivissa són les dues illes més escorades a la dreta de les Balears. Al mapa que pots veure tot seguit, pots analitzar la suma del percentatge de vot, per municipis, dels tres partits de la dreta nacionalista espanyola: el PP, Ciutadans i Vox. S'hi veu clarament que el color blau és més intens –han rebut més vots– a Eivissa i a la costa sud-occidental de Mallorca, mentre que a Menorca, Formentera i al centre i al nord-oest de Mallorca han rebut menys vots. A la badia de Palma les dretes han fregat o superat el 50% dels vots i a Escorca s'han acostat al 75% del sufragi.

Intensitat de vot al bloc de dreta espanyolista

Per analitzar a fons el resultat de la dreta nacionalista espanyola a les Balears, però, cal estudiar la davallada del PP. Al següent mapa es constata la diferència de vot dels populars respecte de les eleccions al Congrés de 2016, amb el vermell més intens on n'han perdut més. La caiguda més contundent és a Mallorca, sobretot a les badies d'Alcúdia i de Palma i a Manacor. A Muro la davallada ha arribat a superar el 26%.

Diferència de vot al PP el 28-A respecte de les eleccions del 2016

Algunes de les zones on ha davallat més el PP coincideixen, aproximadament, amb on ha augmentat més el vot de Ciutadans, tot i que els percentatges d'augment de vot de Cs no compensen per si sols la davallada del PP. On més ha crescut Cs ha fregat el 5% d'augment. Al següent mapa pots veure amb un blau més intens on ha crescut més el partit taronja.

Diferència de vot a Cs el 28-A respecte de les eleccions del 2016

No es pot entendre la davallada del PP sense el paper especialment significatiu de Vox. Al següent mapa es destaca on ha tret més vots el partit d'extrema dreta, amb un vermell més intens allà on ha crescut més. Vox ha aconseguit uns resultats per sobre de la mitjana de l'Arxipèlag a la badia de Palma –un dels llocs on s'ha notat més la davallada del PP, o sigui, on li ha fet més mal, tal com ha passat en altres zones. A Inca i Escorca Vox ha superat el 15% del sufragi.

Intensitat de vot a Vox per municipis

Aquí pots comprovar el vot dels blocs de dretes i d'esquerres més sobiranistes a escala estatal.

stats