Política 21/10/2020

La sentència de Trapero desacredita els testimonis de Baena i De los Cobos

Els jutge no es creu cap dels dos, que vinculaven Trapero amb la direcció del Procés

Quim Bertomeu
3 min
El tinent coronel Daniel Baena sortint de l'Audiència Nacional

BarcelonaA part de rebregar les tesis del Tribunal Suprem i la Fiscalia, la sentència de l'Audiència Nacional que ha absolt Josep Lluís Trapero i la cúpula dels Mossos el 2017 també destaca per desacreditar el testimoni durant el judici de dos guàrdies civils clau per al relat de l'acusació en totes les causes del Procés: el tinent coronel Daniel Baena -el polèmic Tácito a les xarxes socials- i el coronel Diego Pérez de los Cobos.

Baena va ser l'artífex dels atestats policials que van originar la judicialització del Procés. Al judici va defensar tres tesis: que Trapero va ser designat major del cos per garantir que remés a favor de la causa independentista, que es va reunir en secret amb Carles Puigdemont i, finalment, que formava part del comitè executiu que dirigia els fils del Procés. El jutge que ha escrit el veredicte, Ramón Sáez, deixa clar que no es creu el testimoni i li etziba el següent: "Aquestes tres dades no es corresponen amb la realitat".

El magistrat al·lega que Trapero ja portava el timó del cos molt abans de ser nomenat major i que el conseller que va decidir posar-li aquesta "etiqueta", Jordi Jané, ni tan sols era conseller durant el referèndum. També afegeix que no hi ha cap "element probatori" que demostri que hi va haver una reunió secreta entre Trapero i Puigdemont, i recorda, a més, que el primer tenia un pla per detenir el segon.

Finalment, el jutge nega que Trapero formés part de la direcció del Procés malgrat que, segons remarca en el veredicte, Baena havia expressat durant el judici que "indubtablement" era així. És cert -escriu Sáez- que el major i el líder de l'ANC de l'època, Jordi Sànchez, van parlar diverses vegades durant la protesta davant la seu d'Economia del 20 de setembre, però el jutge no hi veu la conxorxa que hi veia Baena. "D'una comunicació puntual, limitada a una persona i a una jornada, no pot inferir-se l'acord de l'acusat ni més ni menys que amb la direcció de l'entramat independentista", conclou el jutge.

Una "percepció personal"

Pel que fa a De los Cobos, tampoc en surt ben parat. Durant la tardor de 2017 De los Cobos era l'encarregat de fer que la Policia i la Guàrdia Civil evitessin el referèndum. Sempre va tenir una mala relació amb Trapero i durant el judici va defensar que en la reunió de la Junta de Seguretat prèvia a l'1-O s'havia evidenciat la connivència del major amb Puigdemont.

En la sentència, el jutge rebaixa aquesta tesi a una mera "percepció personal" de De los Cobos. Per rebatre-la, fins i tot fa servir el testimoni d'un altre càrrec del ministeri, Juan Antonio Puigserver, que en el judici va dir que no va percebre que "el major es manifestés en la mateixa línia que Puigdemont". A més, Sáez recorda que l'acta d'aquella Junta de Seguretat reflecteix que Trapero va defensar que els cossos policials tenen "la missió de complir la llei i les ordres de les autoritats judicials". El jutge entra fins i tot en la tensió existent entre Trapero i De los Cobos. Per a ell "no és nou" que els cossos policials xoquin per qüestions de competències. Ja era així des de molt abans d'aquell octubre del 2017.

stats