Política 14/09/2020

El Pi exigeix la derogació de la llei Montoro

El PP destaca que l'anunci del govern espanyol de suspendre la regla de despesa desmunta les mentides de Sánchez

Ara Balears
2 min
La ministra d'Hisenda del govern espanyol, Maria Jesús Montero

PalmaEl president d'El Pi, Antoni Amengual, ha tornat a reclamar aquest dilluns la derogació de la llei Montoro i ha exigit a la presidenta Armengol que "anteposi els interessos d'aquesta terra als del seu partit". El Pi ha qualificat la nova proposta del govern Sánchez perquè els ajuntaments puguin utilitzar els romanents –la qual inclou transferències de 3.000 milions d'euros a fons perdut, repartits segons criteris poblacionals– de "'corralito' municipal".

Amengual ha considerat que "les mesures anunciades són insuficients, una presa de pèl i tornen a atemptar contra l'autonomia dels ajuntaments". Segons el president d'El Pi, "el govern Sánchez no l'encerta ni quan rectifica, i amb aquesta decisió es constata la seva derrota parlamentària".

El president d'El Pi ha reclamat que es posi fi a "aquest 'corralito' socialista que té fermats 16.000 milions d'euros a Espanya". Amengual ha recordat que les Balears tenen un endeutament de més de 9.000 milions d'euros que s'incrementarà els mesos vinents" i ha demanat a la presidenta que "defensi una proposta conjunta de totes les formacions balears a Madrid".

El PP acusa el govern espanyol de mentir

Per part seva, el president del PP balear, Biel Company, ha destacat que "l'anunci del govern Sánchez de suspendre ara la regla de despesa desmunta les mentides de Sánchez per expropiar els estalvis dels ajuntaments". "La llei Montoro preveu la suspensió de la regla de despesa", ha indicat Company referint-se a l'anunci del Ministeri d'Hisenda, que la suspendrà de la llei d'estabilitat pressupostària per al 2020 amb l'objectiu que els ajuntaments puguin fer ús dels romanents del 2018 i el 2019.

El president popular ha subratllat que aquesta decisió és el que el PP ha reclamat "des del principi". "Resulta que ara és possible i, fins a la derrota històrica en el Congrés dijous, la suspensió de la regla de despesa era impossible?", ha demanat.

Podem celebra la suspensió de la regla de despesa

Al contrari que El Pi i el PP, la portaveu adjunta de Podem, Esperança Sans, ha celebrat la decisió del govern espanyol de suspendre la regla de despesa perquè els ajuntaments puguin fer ús del superàvit del 2018 i el 2019, i ha considerat que és una "magnífica notícia". Sans ha recordat que "es posaran a disposició 3.000 milions d'euros, un fons d'emergència municipal que va ser proposat per Unides Podem".

D'altra banda, la diputada ha destacat que des de Podem s'espera que "es faci un bon ús d'aquests fons públics i que no tornem a veure polítiques com les que promovia el PP", en referència a l'operació Kitchen.

MÉS reclama que s'ampliï el termini per gastar els romanents

MÉS per Mallorca també s'ha alegrat de la suspensió de la llei Montoro, però ha remarcat que "només s'ha fet una passa". Pel partit ecosobiranista, aquesta derogació és "insuficient"; ha reclamat que s'ampliï el termini per gastar els romanents i que es permeti als ajuntaments invertir aquestes partides pressupostàries en projectes estratègics per al 2021.

MÉS per Mallorca ha exigit noves lleis que "s'adaptin a la situació actual" i ha insistit que els ajuntaments necessiten aquestes partides pressupostàries per dur a terme projectes per a la ciutadania.

stats