Política 27/05/2020

El Parlament votarà dimarts el decret llei de reactivació econòmica, tot i la impugnació de Més per Menorca

Els ecosobiranistes han demanat un informe sobre la legalitat de la norma al Consell Consultiu, però la Mesa del Parlament s'hi ha negat

Maria Llull
1 min
Imatge d'un ple del Parlament durant el confinament pel coronavirus

PalmaEl Parlament votarà dimarts que ve el decret llei de mesures urgents i extraordinàries per a l'impuls de l'activitat econòmica i la simplificació administrativa del Govern, malgrat la impugnació de Més per Menorca. Els ecosobiranistes han demanat en dues ocasions a la Mesa del Parlament que no l'admeti a tràmit i aquest dimecres han sol·licitat un informe del Consell Consultiu de les Illes Balears per aclarir si és legal o no, encara que la Mesa del Parlament s'hi ha negat. L'argument per demanar el dictamen del Consultiu és que l'article 37 del decret modifica el caràcter finalista de l'ecotaxa.

"Hi ha jurisprudència del Tribunal Constitucional sobre si un decret llei pot modificar un impost, i diu que en pot alterar aspectes secundaris, però no essencials", ha explicat el portaveu de Més per Menorca, Josep Castells, a l'ARA Balears. Però l'article 37 del decret no només suspèn la Comissió d'Impuls de Turisme Sostenible, sinó que també determina que la recaptació d'aquest impost s'ha de destinar a "finançar les despeses i les inversions que es considerin necessàries per pal·liar els efectes de la crisi sanitària, social i econòmica provocada pel covid-19", i no a inversions mediambientals i de diversificació econòmica.

Així, els ecosobiranistes han considerat que "aquest canvi de finalitat no es pot dur a terme via decret llei" i també han demanat un informe als lletrats del Parlament sobre la responsabilitat "en la qual incorrerien els nostres diputats si validassin aquest decret contrari a l'Estatut d'Autonomia".

Cal recordar que Més per Menorca ja va impugnar el decret de reactivació econòmica el 21 de maig per modificar els pressupostos generals de la Comunitat Autònoma.

stats