Política 27/03/2018

El darrer dia al Parlament de David Abril

El fins ara portaveu parlamentari de MÉS va ser una de les veus més contundents contra el Govern de José Ramón Bauzá durant la segona meitat de la legislatura passada

Jaume Ribas
3 min
David Abril entrant a l'hemicicle aquest dimarts.

PalmaDavid Abril (Inca, 1975) s'acomiada. Avui ha participat en el seu darrer ple al Parlament de les Illes Balears exercint de portaveu de MÉS per Mallorca i ha defensat la Llei de memòria històrica i reconeixement democràtic, que finalment s'ha aprovat. "M'estim més acomiadar-me així que defensant una llei de clavegueram, però ho hauria fet si hagués fet falta", ha dit fent broma.

L'abril del 2013, Abril prengué possessió per primera vegada de l'acta de diputat i l'ha mantinguda fins enguany. L'inquer va ser un dels diputats més combatius durant la legislatura en què José Ramón Bauzá tenia majoria absoluta al Parlament, tot emulant l'estil de la diputada de Compromís al País Valencià, Mònica Oltra, amb un estil fresc i les camisetes amb missatges reivindicatius com a senya d'identitat. Abril defensa encara aquest estil: "Va ser una manera d'intentar superar l'aplanadora del Partit Popular i introduir algun missatge per provocar el debat polític".

El diputat de MÉS, David Abril, ha comparegut amb la camiseta de suport a Valtònyc.

Contundència contra Bauzá

En arribar al Parlament, David Abril es va consolidar aviat com un dels parlamentaris més hàbils de l'esquerra illenca i va ser l'autor d'algunes de les intervencions més contundents que es varen fer des de la tribuna del Parlament, especialment contra el govern de Bauzá. "Si he contribuït que el Parlament fes un canvi de llenguatge i la política s'acostàs una mica més a la gent ja estic satisfet", diu David Abril, recordant la tasca feta durant aquests anys.

En la segona etapa del seu recorregut com a diputat, després que les eleccions del 2015 donassin pas a l'actual majoria d'esquerres, Abril reconeix que, més enllà de fer de portaveu, s'ha hagut de dedicar a "propiciar acords" i cercar l'entesa entre els diferents grups.

"Adeu o fins més tard"

Aquests dimarts, David Abril se'n va. Ho va per voluntat pròpia, per qüestions personals i "de salut". "Res greu", ha matisat des de la tribuna durant el seu discurs de comiat. El ja exdiputat ha anat mantenint un perfil cada vegada més baix aquests darrers mesos a fi de donar pas a altres companys de grup, com el diputat Josep Ferrà, que agafarà el relleu del càrrec de portaveu.

També en el si de MÉS, Abril ha renunciat a tenir responsabilitats importants després del darrer congrés dels ecosobiranistes, ja que ni tan sols va participar en les negociacions de l'executiva. "Una de les coses que MÉS ha aportat a la política balear és una renovació del llenguatge polític, i crec que puc continuar treballant en això des d'altres instàncies", ha explicat.

Els portaveus dels diferents grups s'han acomiadat avui de David Abril, que ha agraït els anys de feina als companys de MÉS i de la resta dels grups, als treballadors del Parlament i a la seva família. "Adeu o fins més tard, mai no se sap", ha dit Abril abans de rebre un llarg aplaudiment de tots els diputats, que ha estat especialment efusiu en el cas dels grups progressistes.

A l'esquerra

Abril va arribar a la política formant part de les files d'Esquerra Unida. Hi va començar a militar el 1994 i en va ser coordinador general els anys 2009 i 2010, quan finalment va abandonar el grup juntament amb altres companys com l'actual consellera de Serveis Socials, Fina Santiago, o l'exconseller del Consell de Mallorca, Miquel Rosselló. Aquest grup de militants fundà Iniciativa d'Esquerres, que aviat es fusionà amb Els Verds de Mallorca i que s'acabà integrant a MÉS per Mallorca juntament amb el PSM.

Independentment de les sigles per les quals hagi fet feina, David Abril sempre ha defensat amb contundència els valors de l'esquerra i ja s'havia convertit en una de les veus amb més autoritat de la bancada progressista al Parlament. No se'n va del tot, assegura, i, com ha afirmat la diputada de Podem Laura Camargo, "no necessita una acta de diputat per fer política".

stats