Política 11/10/2017

La CUP defensa que la DUI s'apliqui "immediatament" si l'Estat utilitza el 155

Arrufat adverteix que trencaran relacions amb JxSí si no s'acaba proclamant la República

Ara
2 min
La CUP avala un augment de la pressió fiscal a les rendes de més de 90.000 euros

BarcelonaLa CUP defensa que la DUI s'apliqui "immediatament" si, després del gest per al diàleg de Carles Puigdemont, el govern espanyol respon igualment amb el 155 i demostra "una vegada més la incapacitat de l'Estat per acceptar democràcia". Així ho ha defensat la diputada Eulàlia Reguant en una entrevista a Catalunya Ràdio, poc després que el portaveu del Govern, Jordi Turull, digués que en cas d'intervenció de l'autonomia la declaració d'independència s'aplicaria amb els tempos i procediment que marqués el Parlament.

A l'espera de veure quin és el pròxim pas de la Moncloa, Reguant ha insistit en el malestar dels cupaires després del ple d'aquest dilluns. "Hi ha gent a qui se li deuen moltes explicacions", ha dit, afegint: "Puigdemont ens ha fallat en com ens ha dit les coses, o com no ens les ha dit, i ha fallat a la gent". En aquest sentit, el portaveu del secretariat de la CUP, Quim Arrufat, ha explicat a RAC1 que "fins una hora abans, la idea era proclamar la República al ple". Reguant ha afegit que en el ple "s'havia de llegir" la DUI que van firmar posteriorment JxSí i la CUP perquè "havia de tenir una solemnitat". Segons ha explicat, així s'hi havia compromès inicialment l'executiu.

Reguant ha admès que el Govern havia avançat a la formació anticapitalista que es podria obrir un període de mediació, però que aquest temps seria de 15 dies. Després que Puigdemont no fixés al ple un termini per donar per esgotada la via del diàleg, la CUP li va reclamar que aquest període sigui d'un mes. "Hem de marcar límits", ha argumentat. "No ho empantaneguem durant mesos", ha afegit Arrufat, que ha destacat que "ahir es va generar desconcert i confusió" i que "això és el pitjor que es pot fer". El també exdiputat, de fet, ha reiterat que "la cadena de confiança [amb el Govern], amb aquesta jugada, queda tocada", i ha afegit que la CUP trencarà relacions amb JxSi si no s'acaba proclamant la República.

Els cupaires debatran en el pròxim consell polític -que previsiblement tindrà lloc aquest cap de setmana- la possibilitat d'abandonar "l'activitat parlamentària ordinària" fins que no es constitueixi l'estat propi, un extrem que ha defensat Arrufat: "El Parlament no pot tornar a l'activitat ordinària autonòmica fins que no es resolgui el contenciós amb l'Estat. Això ho empantanegaria tot més".

stats