Política 24/11/2015

La CUP nega ara que les discrepàncies internes puguin trencar el partit i referma el seu 'no' a investir Artur Mas

Albert Botran afirma que el debat enforteix la formació i, encara que no preveu un pacte aviat, assegura que les converses amb Junts pel Sí "maduren adequadament". El portaveu de la CUP a Mataró, Juli Cuéllar, aposta per investir Mas si a canvi es garanteixen els drets socials i llibertats civils que s'estan negociant amb Junts pel Sí

Laia Vicens
3 min
El portaveu de la CUP al Parlament, Albert Botran, ha comparegut en roda de premsa / PATRÍCIA MATEOS (ACN)

BarcelonaEl portaveu de la CUP al Parlament, Albert Botran, ha negat aquest dimarts en una roda de premsa al Parlament que la formació pugui trencar-se tot i les divergències que han aflorat entre els diferents sectors del partit en relació amb la investidura d'Artur Mas. El diputat cupaire ha atribuït els comunicats de Poble Lliure i Endavant, els dos sectors majoritaris al partit, a la "pluralitat" interna de la formació, que ha dit que és una de les seves "fortaleses". "El focus mediàtic està sobre nosaltres i com més s'acceleren els esdeveniments polítics, més intensos són aquests debats", ha justificat.

Uns comunicats, ha afirmat Botran (que forma part de Poble Lliure), que el grup parlamentari veu com a "preses de posició legítimes" i en cap cas com una "font de divisió i de debilitat". "Forma part de la normalitat d'una organització que ha de prendre posició sobre un esdeveniment polític important", ha argumentat. Per això, la CUP descarta el risc de ruptura. "De debats intensos n'hem tingut molts i cap d'ells ha acabat amb ruptura, sinó amb l'enfortiment de l'organització", ha recordat.

Sense citar cap precedent en concret, feia referència, per exemple, a les assemblees nacionals en què es va decidir presentar-se a les eleccions autonòmiques del 2012 (es va aprovar concorre-hi només per un vot de diferència) o el debat que dividia "fortament" el partit sobre si presentar-se o no a les europees. "La intensitat del debat no implica un risc de trencament", ha dit diverses vegades Botran.

Les paraules de Botran, però, també són una resposta a les declaracions d'un altre diputat de la CUP, Benet Salellas, que ahir a Catalunya Ràdio va avisar que si el partit es veu abocat a triar entre Mas o noves eleccions al març, els "aboca a una situació de fractura".

Els diferents punts de vista en el si de la CUP es faran palesos en una jornada de debat nacional que se celebrarà aquest dissabte al pavelló del Nou Congost de Manresa. Aquesta trobada, que servirà per explicar a la militància com avancen les negociacions amb Junts pel Sí, no s'ha de confondre amb l'assemblea nacional extraordinària que es convocarà quan la CUP i Junts pel Sí arribin a un acord global, tant pel que fa al pla de xoc com pel que fa al nom del candidat a la presidència. Aleshores, els militants de la CUP i de totes les formacions que integren la candidatura Crida Constituent hauran de ratificar o no l'entesa.

Encara que els cupaires no descartaven reformular la jornada de debat nacional en una assemblea si hi havia acord aquesta setmana, Botran ha admès que és complicat assolir un pacte abans de diumenge. "Les converses maduren adequadament. Les dues parts tenim el mandat d'arribar a un acord i la voluntat hi és", ha assegurat. Per això, a la CUP veuen difícil encarar la campanya per les generals -comença el dijous dia 4- amb un president ja investit. Si bé no ha descartat tancar un acord abans del 4 de desembre, aquest s'hauria de validar per una assemblea que "en principi" no es podria convocar entre setmana per "facilitar la participació de tothom".

I tot i que les negociacions en les tres taules –pla de xoc social, procés constituent i ruptura democràtica– van avançant, el qui segueix encallat. Botran ha recordat que la CUP sempre ha dit que no investiria Mas. "Sempre ens hem mantingut aquí", ha afirmat. Ara bé, en ser preguntat si sotmetrien a votació de l'assemblea una proposta d'acord amb Mas al capdavant, Botran no ha tancat la porta. "Correspondrà valorar-ho en el seu moment", s'ha limitat a dir.

El portaveu de la CUP a l'Ajuntament de Mataró aposta per investir Artur Mas

A tot això, qui ha apostat per investir Artur Mas com a president és el portaveu de la CUP a l'Ajuntament de Mataró, Juli Cuéllar. En una entrada al seu bloc personal, Cuéllar titlla Mas d'"indesitjable" però diu que valora més "desplegar de forma immediata" el pla de xoc social que no pas "posar un president de palla o esperar estoicament a què vinguin temps millors".

En el text, Cuéllar aposta per "tibar la corda en les negociacions" i "fer pagar un preu alt" a Junts pel Sí en matèria de drets socials i llibertats civils per, a canvi, investir Mas. Al seu parer, un escenari de noves eleccions "desmobilitzaria i desmoralitzaria" el sobiranisme.

En declaracions a l'ARA, l'alcalde d'Argentona (Maresme) també a obrir-se a investir Mas si a canvi es garantien unes contrapartides socials.

stats