Política 27/12/2018

Fan una crida "als mallorquins que se senten enganyats per l'Estat" a la manifestació del 30-D

En acabar la tradicional marxa independentista, hi haurà un concert en què es preveu l'actuació per via telemàtica del raper mallorquí exiliat a Bèlgica Valtonyc

J. Ribas
2 min
Membres d'algunes de les entitats convocants.

PalmaLa Plataforma 31-D ha presentat aquest dijous la manifestació que, com ja és habitual, convoquen les entitats independentistes i sobiranistes el 30 de desembre per celebrar la Diada de Mallorca de dia 31. Com cada any, l'encontre serà a les 18 h al passeig del Born de Palma. Els manifestants pujaran per la costa de la Pols, faran el carrer de Sant Miquel i acabaran al parc de les Estacions, tot evitant la plaça d'Espanya, on a la mateixa hora hi ha convocada una ofrena floral a l'estàtuta del rei en Jaume.

La Plataforma 31-D, que aplega entitats com l'STEI, l'Assemblea Sobiranista de Mallorca (ASM) i les Fundacions Darder-Mascaró, entre d'altres, convoca a la mateixa marxa que el Bloc d'Unitat Popular, que ara fa una setmana ja va anunciar el calendari d'activitats. Enguany, la plataforma ha optat pel lema "Defensem Mallorca. Construïm Mallorca".

En acabar la manifestació, es durà a terme la lectura dels manifests i un acte polític del qual encara no se saben els oradors. A més, hi haurà un concert al mateix parc de les Estacions, amb les actuacions del grup mallorquí Al Mayurqa i el grup de rap feminista català Xanguito. Així mateix, està prevista l’actuació de Valtonyc, actualment exiliat a Bèlgica.

Reivindicació i festa

En la presentació d'aquest dijous de la Plataforma 31-D, Catalina Trobat, de MÉS per Mallorca, ha convidat a la participació per fer "una diada festiva i reivindicativa" en "un any de retallades als drets i a la sobirania de tots els pobles". La presidenta de l'ASM, Margalida Miquel, ha volgut reivindicar el paper de les persones que cada any marxen aquest dia des de fa dècades: "probablement, si no haguéssim mantingut aquesta manifestació, el 31 de desembre no seria la Diada oficial de Mallorca".

Miquel ha fet una crida "als mallorquins que se senten enganyats per l'Estat" i ha volgut posar l'exemple recent del Règim Especial (REB), un acord entre la comunitat autònoma i el govern de espanyol per compensar els costos de la insularitat que fa anys que es negocia i que, a pesar dels anuncis de l'executiu d'Armengol, encara no s'ha tancat ni molt menys ha entrat en vigor.

stats