Política 17/06/2022

Cosme Bonet: "La destitució de Vivas és complicada, i es fa si ets responsable, com és Hila"

El secretari d'organització del PSIB ha mostrat el seu "suport total" a la crisi de govern duita a terme pel batle de Palma aquest dijous

2 min
El diputat socialista Pere Joan Pons i el senador i secretari d'organització del PSIB, Cosme Bonet

PalmaEl senador balear pel PSIB i secretari d'organització de la formació illenca, Cosme Bonet, ha mostrat aquest divendres el seu suport "total" i el de l'agrupació socialista a la decisió del batle de Palma, José Hila, de destituir la ja exregidora del Consistori, Sonia Vivas, després del dur encreuament de comunicats entre MÉS - Estimam Palma i la mateixa Vivas. "El batle va ser valent, és una decisió complexa", ha afirmat. "Es fa si ets un polític responsable, com és Hila", ha afegit.

Tal com va apuntar el mateix batle de Ciutat, el comunicat de Vivas contra els ecosobiranistes, i específicament contra la regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, va ser "la gota que va fer vessar el tassó". De fet, dirigents de Podem com Jesús Jurado o Alberto Jarabo han explicat que la relació entre Vivas i el partit era pràcticament inexistent. "Lament que no s'hagi actuat abans", va remarcar Jarabo a les xarxes socials.

"Durant molts mesos Hila ha intentat reconduir la situació, dins la sala de màquines es fa feina perquè tot funcioni, però hi ha un moment en què ja no es pot més", ha destacat Bonet. El secretari d'organització socialista no ha volgut admetre si la destitució s'hauria d'haver produït abans, ja que si no s'ha fet "és perquè s'ha intentat reconduir la situació". "L'obligació és resoldre-ho a través del diàleg, però hi ha un moment que no pots continuar", ha sentenciat.

Règim fiscal

Aquesta setmana el Senat va aprovar les conclusions de la ponència sobre insularitat, d'on ha sorgit un document amb un ampli consens -només ha tingut l'abstenció del PP i el vot en contra de Vox- que remarca la importància de desplegar el règim fiscal de les Balears, que Formentera tingui un senador propi, o que es reformi la llei de Bases de Règim Local per assimilar l'estatus dels consells insulars a ens autonòmics.

Així i tot, els resultats d'aquesta ponència no són vinculants, i el règim fiscal segueix en el calaix de la Mesa del Congrés dels Diputats a l'espera de tramitar-se. "M'agradaria que les lleis anessin més ràpid, però la diferència és que no ens posam de perfil, entenc que no som una única comunitat autònoma, estam en un marc de 17 autonomies, i aquest és un tema de negociació bilateral", ha indicat el diputat socialista illenc a la Cambra Baixa, Pere Joan Pons.

stats