Política 21/10/2015

La detenció del tresorer de CDC i el nou escorcoll a la seu del partit trastoquen l'inici de la nova legislatura

Mas signa aquest dimecres al matí el decret de constitució del nou Parlament. Fonts del partit asseguren que les televisions estaven des de les nou el matí esperant l'entrada de la Guàrdia Civil al carrer Còrsega

Oriol March
2 min
Agents de la Guàrdia Civil a la seu de CDC

BarcelonaLa detenció del tresorer de Convergència, Andreu Viloca, sumada a l'escorcoll de la Guàrdia Civil a la seu del partit, trastoca de ple l'inici de la nova legislatura. De fet, el president de la Generalitat, Artur Mas, té previst signar aquest dimecres al matí el decret de constitució del nou Parlament, que previsiblement se celebrarà dilluns vinent. La trama del 3%, basada en el presumpte pagament de comissions il·legals a CDC a través de concessions d'obra pública, torna a estar al centre de la política catalana en un moment delicat del procés sobiranista: Junts pel Sí i la CUP negocien com implementar el mandat del 27-S a través d'unes converses que es preveuen llargues i "amb dificultats evidents", com deia ahir la vicepresidenta Neus Munté.

Segons fonts de Convergència consultades per l'ARA, l'escorcoll ha començat poc després de les 10.15 del matí. I, segons les mateixes fonts, "des de les nou del matí hi havia càmeres esperant a la porta". La seu del partit nacionalista, immers en un procés de refundació arran de l'esclat del cas Pujol i del desgast de les sigles després de quaranta anys d'existència, ja va ser escorcollada el passat 28 d'agost, coincidint amb el primer gran acte de Junts pel Sí al Passeig Lluís Companys. Els dirigents del partit hi van veure una "intencionalitat política" degut a la proximitat de les eleccions catalanes del passat 27-S, que es van resoldre amb una majoria independentista amb escons.

Aquest primer escorcoll, segons fonts del partit, també va incloure que la Guàrdia Civil s'endugués "material polític" de la formació i de la Fundació CatDem –adscrita als nacionalistes–, fet que va generar queixes contra el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz. La presumpta vinculació de Convergència amb la trama de comissions il·legals va impregnar la compareixença que va fer Mas al Parlament el passat dos de setembre, quan va negar irregularitats i va apuntar l'Estat. "Hi haurà nous muntatges", va defensar aquell dia el president. Els nous fets vinculats al cas –que inclouen la detenció d'empresaris– entren de ple en el debat polític d'una legislatura que tot just comença a caminar.

stats