Tribunals

El Constitucional empara Otegi i rebutja que se'l torni a jutjar pel cas Bateragune

Conde-Pumpido propina un doble revés a Marchena en dos dies

2 min
El coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, en una manifestació recent a Bilbao

MadridAls passadissos judicials és coneguda l'enemistat entre Manuel Marchena, president de la sala segona del Tribunal Suprem, i Cándido Conde-Pumpido, president del Tribunal Constitucional. Aquesta setmana el segon ha enviat dos cops baixos al primer, un doble revés en només dos dies. Dimarts el ple de l'òrgan de garanties va anul·lar la condemna de l'alt tribunal a l'exdiputat d'Unides Podem al Congrés Alberto Rodríguez i aquest dimecres ha decidit donar la raó al líder d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, i que no se li hagi de repetir el judici pel cas Bateragune, pel qual ja va complir condemna de presó. Al PP no ha passat inadvertides aquests dos moviments i el seu president, Alberto Núñez Feijóo, ha denunciat que el Constitucional està "suplantant" el Suprem. Fonts de Génova asseguren que estan estudiant si l'organisme s'està excedint de le seves competències. Per la seva banda, Otegi, en una piulada, ha assenyalat que "el temps a vegades posa les coses al seu lloc" i que "perden els enemics de la pau i guanya Euskal Herria".

L'episodi d'Otegi té Marchena com a principal protagonista. Com a president de la sala segona del Suprem va haver d'actuar en conseqüència un cop el Tribunal Europeu de Drets Humans va dictaminar el novembre del 2018 que el dirigent basc no havia tingut un judici just l'any 2011 en el cas Bateragune, l'intent de reconstruir la il·legalitzada Batasuna sota les ordres d'ETA, segons la sentència. Bàsicament, Estrasburg va donar la raó als denunciants que al·legaven que el tribunal de l'Audiència Nacional que els havia jutjat no era imparcial. Després de la resolució del TEDH, el juliol del 2020 Marchena va coincidir amb la Fiscalia que era procedent anul·lar la condemna i repetir el judici, tot i que Otegi i els altres quatre implicats ja havien complert la pena i estaven en llibertat. En el cas del líder d'EH Bildu, va abandonar la presó de Logronyo després de sis anys i mig l'1 de març del 2016.

Els set magistrats considerats progressistes del TC han avalat la ponència de Juan Carlos Campo –exministre de Justícia–, que proposava concedir l'empara a Otegi per vulneració del dret a la tutela judicial efectiva. Segons el criteri majoritari, repetir el judici atemptaria contra el principi non bis in idem, que diu que no es pot jutjar una persona pels mateixos fets dues vegades. Caldrà veure si el polític basc podrà reclamar una indemnització a l'Estat. En canvi, els quatre magistrats de l'òrbita del PP hi han votat en contra i firmaran vots particulars.

Condemnes sense marxa enrere

Les resolucions del TC arriben quan ja s'han complert les condemnes. Tant la d'Otegi i la resta de condemnats en el cas Bateragune com la d'Alberto Rodríguez. En aquest segon cas, Marchena va formar part del tribunal –no en va ser el ponent– que va condemnar-lo a un any i 15 mesos de presó per un delicte d'atemptat contra l'autoritat. La pena, però, es va substituir per una multa i se li va mantenir la inhabilitació. El que la majoria progressista del TC ha considerat és que la inhabilitació hauria d'haver decaigut i no hauria d'haver provocat la retirada de l'escó que va patir en l'anterior legislatura, per decisió de la llavors presidenta, Meritxell Batet. Rodríguez va presentar un recurs específic sobre la pèrdua de l'acta de diputat que l'òrgan de garanties encara ha de resoldre, si bé la resolució d'aquest dimarts marca el camí.

stats