Pressupostos 2024
Política 15/11/2023

La consellera de Presidència insisteix: el Govern només continuarà amb el Pla de fosses en matèria de memòria

Antònia Maria Estarellas detalla el pressupost de la seva àrea, que serà de 116,5 milions d'euros en 2024

2 min
La consellera de Presidència i Administracions Públiques, a l'esquerra de la imatge, durant la seva intervenció.

PalmaLa consellera de Presidència i Administracions Públiques, Antònia Maria Estarellas, ha defensat aquest dimecres davant del Parlament els pressupostos de la seva àrea i ha reiterat que, en matèria de memòria, el Govern de Marga Prohens només continuarà amb l'exhumació a les fosses, mentre que es derogarà la Llei de memòria democràtica. El pressupost de la Conselleria per a 2024 serà de 116,5 milions d'euros, un 21,7% més que en 2023. Però aquest increment no es reflectirà en les polítiques relacionades amb la memòria, el pressupost de les quals baixarà de 2.288.139 euros a 1.798.863,4 euros (un 21% menys). Al Pla de fosses es destinaran 1,3 milions d'euros i les actuacions se centraran en l'exhumació i identificació de víctimes, la creació d'un banc d'ADN i la reforma del columbari del cementiri de Palma. D'altra banda, estarellas també ha anunciat que el Govern modificarà la Llei de consultes populars i processos participatius del Pacte.

Un dels punts que ha destacat Estarellas és l'estalvi de 550.000 euros en alts càrrecs, perquè n'hi ha deu menys que l'anterior legislatura. L'àrea de Presidència gestionarà 3,3 milions d'euros, un 3% menys que en 2023. Pel que fa als 28 milions d'euros de Capitalitat, es destinaran a finançar projectes estratègics a Palma (20 milions) i Eivissa (4 milions). També es destinaran quatre milions a Menorca, en virtut de la Llei de Reserva de la Biosfera.

Pel que fa a IB3, s'ha previst una partida de prop de 40 milions d'euros, inclosos 1,9 milions per fer efectiu el procés d'internalització del personal. Quant a la direcció general de Coordinació i Transparència, la partida serà de 7,7 milions d'euros. La Direcció General de Relacions Institucionals comptarà amb 23,1 milions d'euros, amb 16,5 milions per al Fons de Cooperació Local i una subvenció de 200.000 euros.

Amb l'objectiu de "reforçar la presència de les Balears a la UE", Presidència destinarà 670.000 euros a la Fundació Balears d'Acció Exterior, amb una partida de 100.000 euros per a joves graduats, perquè puguin començar una carrera professional en l'àmbit internacional a l'Oficina de les Balears a Brussel·les. Per la seva banda, la Direcció General de Funció Pública disposarà de 5,5 milions d'euros, dels quals 1,3 seran per al servei de Salut i Prevenció de Riscos Laborals.

El pressupost de la Direcció General d'Emergències serà de 20,5 milions d'euros, amb 1,8 milions per a la licitació del projecte i l'inici de les obres de l'Escola de Seguretat Pública de les Balears, un ens que centralitzarà la formació de la Policia Local, el personal d'emergències, seguretat, bombers i Protecció Civil. L'escola s'ubicarà a l'antic quarter de Son Banya. Quant a la supressió de l'Oficina Anticorrupció, que només tindrà un pressupost de 50.000 euros, la consellera ha assegurat que els seus treballadors trobaran una altra ubicació i que la majoria tornarà a les seves antigues places de funcionaris.

stats