Consell de Menorca
Política 18/10/2022

La consellera de Mobilitat de Menorca assegura que el factor d'insularitat finançarà les carreteres

"Quan acabin les obres, amb les factures s'ha de justificar que aquests fons ens els transmeti la comunitat autònoma", va afirmar Montse Morlà en el ple de la institució insular

1 min
L'exbatlessa de Sant Lluís i nova consellera de Més per Menorca al consell insular, Montse Morlà

PalmaEn el ple del Consell de Menorca d'aquest dilluns, la titular insular de Mobilitat, Montse Morlà, va apuntar que, pel fet de no tenir un conveni de carreteres, finançarien obres en aquestes infraestructures a través del factor d'insularitat que l'Estat transfereix a les Balears. "Quan acabin les obres, amb les factures s'ha de justificar que aquests fons ens els transmeti la comunitat autònoma", va assegurar. "De moment funciona així, pel que sé", va afegir.

Morlà es referia a obres que suposaran un sobrecost, el qual s'haurà d'incloure en els pressupostos insulars del 2023. Fonts de la Conselleria d'Hisenda han explicat a l'ARA Balears que en pocs dies es podrien anunciar els projectes finançats amb els 183 milions del factor d'insularitat dels pressupostos del 2022 (110 milions anuals i 73 més pel retard de dos anys des que es va posar en marxa el REB).

Amb vista a l'any que ve, el finançament de carreteres no entraria dins els projectes preferencials que aprova la comissió mixta entre l'Estat i el Govern. Així i tot, fonts del Consell de Menorca sostenen que "el REB és un plus de finançament i pot estar alliberant partides compromeses prèviament, però les transferències condicionades no es poden tocar".

Cal recordar que el setembre del 2021, a la finca de Raixa, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va anunciar que es donava llum verda a una de les quatre potes del REB: el factor d'insularitat. En canvi, quan varen sortir els pressupostos generals de l'Estat (PGE), va desaparèixer el finançament del conveni de carreteres, un fet que l'oposició ha utilitzat com a arma política.

stats