Política 04/09/2020

El ple del Consell de Menorca aprova deixar en mans de la presidenta la decisió de cedir el romanent

Segons ha pogut saber l'ARA Balears, la institució cedirà 18 milions d'euros

Ivan Martín
2 min
Susana Mora tindrà l'última paraula per a decidir la cessió, però el ple ha escenificat el seu suport a la cessió del romanent.

MaóEl ple del Consell de Menorca ha rebutjat la proposta que havia presentat el Partit Popular en què instava la presidenta de la institució, Susana Mora, a no cedir a l'estat espanyol el romanent de tresoreria. Els populars s'han topat amb el vot contrari del PSOE, Més per Menorca i Unides Podem. D'aquesta manera, el Consell obre la porta a cedir el romanent de manera voluntària a partir del 10 de setembre, data en la qual se sotmetrà a votació el decret de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) en el Congrés dels Diputats. Dels 39 milions d'euros de romanent, segons ha pogut saber l'ARA Balears de fonts institucionals, seran 18 els que es posaran a disposició de Madrid.

En el torn d'intervencions, el portaveu del grup socialista, Miquel Company, ha recordat que "si el govern del Partit Popular no hagués creat la llei Montoro, la més invasiva i desconfiada cap a les administracions locals, avui no estaríem debatent aquesta qüestió". També ha criticat el posicionament dels populars: "Ara sembla que s'erigeixen com el salvador i defensor de l'autonomia financera, malgrat haver estat el causant de milers de problemàtiques socials i econòmiques d'aquest país: mancança de professionals sanitaris, mestres, policies i funcionaris públics", ha dit.

En la mateixa línia han anat les intervencions de la resta de portaveus de l'equip de govern. Cristina Gómez, d'Unides Podem, ha lamentat la "incoherència" del PP, perquè "només saben obstruir i oposar-se a tot. Sabem que la proposta de la FEMP és millorable, però la seva actitud no ajuda ningú i perjudica el conjunt de la ciutadania. No canvien mai, deixin de treballar pels bancs, perquè aquests doblers són d'anada i tornada". Per la seva banda, Miquel Àngel Maria, de Més per Menorca, ha dit que el PP és "el campió del transformisme i de la hipocresia política", i ha afegit que "els partits estatals, quan estan a l'oposició, són els grans defensors de l'autonomia de les entitats locals, però quan governen fan coses de naturalesa semblant".

Finalment, el portaveu del PP, Adolfo Vilafranca, veu "improcedent que una sola persona, la presidenta, pugui decidir sobre aquesta qüestió que incideix sobre el pressupost, la liquiditat de la tresoreria i els pressupostos de futur". Vilafranca també ha lamentat el canvi d'opinió dels partits d'esquerres, els quals "en el ple de juny varen dir que no estaven a favor de la cessió".

stats