Política 09/09/2020

El Consell de Menorca demana a Migjorn que recuperi el topònim català del camp de futbol

Demanen que l'equipament passi a denominar-se Els Noguers en lloc de Los Nogales

Ivan Martin
1 min
El camp municipal de futbol d'Es Migjorn escenifica les discrepàncies entre ajuntament i Consell.

MaóEl conseller de Cultura de Menorca, Miquel Àngel Maria, ha sol·licitat aquest dimecres a la batlessa del Migjorn, Antònia Camps, que accepti la petició de 105 ciutadans que demanaven canviar el nom del camp de futbol municipal. La institució recorda que a la inauguració d’aquest equipament esportiu, l’any 1972, s'instaurà la denominació oficial en castellà "Los Nogales", de manera aliena a la voluntat del poble, perquè fins llavors els terrenys eren coneguts com a "Els Noguers".

La petició va sorgir d’un ciutadà, Joan Pons Moll, que obtingué el suport de 105 persones. L’objectiu és recuperar la toponímia en llengua catalana. Després de traslladar la proposta al Consell de Menorca, Miquel Àngel Maria es va sumar a la iniciativa qualificant-la de “justa i legítima”, i d’acord amb la Llei de normalització lingüística sobre la toponímia a les Balears. El Consell hi intercedí l’any 2016, però el Consistori del Migjorn no va respondre.

Miquel Àngel Maria afirma que “el fet de mantenir, quaranta-set anys després, l’actual denominació del camp de futbol en castellà consolida una situació de minorització de la llengua pròpia de Menorca, que fa anys que s’intenta superar i que els poders públics tenen el deure i el mandat legal de corregir”.

A més, el Consell entén que amb tota la normativa lingüística desplegada des de la promulgació de l’Estatut d’Autonomia, que recuperava l’oficialitat del català, s’ha teixit un marc legal que restitueixi per a la llengua pròpia la presència i l’ús en tots els àmbits, fet que implica la recuperació del patrimoni immaterial col·lectiu que hi està associat, com són els noms de lloc, la toponímia i la microtoponímia.

stats