Política 15/07/2021

Les befes deixondeixen un debat de política general "avorrit" al Consell de Mallorca

L'oposició s'ha centrat a criticar la gestió de la pandèmia i l'equip de govern ha lamentat que els partits de dretes no hagin fet propostes de futur

3 min
La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, aquest divendres en el debat de política general.

Palma"He hagut de sentir a dir que ahir vam fer un discurs avorrit; si en voleu un de divertit, anau a un espectacle del Casta a Cala Gamba; aquí som seriosos". El PP no ha esperat ni que acabàs la segona sessió del debat de política general del Consell de Mallorca per utilitzar com a arma política aquestes paraules de la presidenta de la institució insular, Catalina Cladera. En un vídeo compartit a les xarxes socials, els populars han mesclat les declaracions descontextualitzades de la socialista amb les que ha fet poc abans el portaveu del seu partit (PSIB), Andreu Alcover: "Fan la campanya que jo anomèn biquini i ho mostren tot menys el més interessant", ha comentat referint-se a les campanyes electorals del PP. Però la polèmica no només ha estat virtual. Les picabaralles entre portaveus al ple han deixondit un debat de gairebé set hores en què l'oposició s'ha centrat a criticar la gestió de la pandèmia i l'equip de govern ha lamentat que els partits de dretes no hagin fet propostes de futur.

"Ho mostrau tot menys que apujareu impostos, que minvareu el sector públic, que fareu polítiques dirigides als que més tenen; el que és habitual", ha continuat Alcover després de fer el comentari masclista, que ha acabat d'arrodonir amb una altra frase que ha estat inclosa en el vídeo del PP: "Tinc la impressió que per a vostès els fons europeus és com el sexe en grup, on la cosa important és participar-hi". La portaveu d'El Pi, Xisca Mora, ha considerat que les paraules del socialista han fet la sensació que en algun moment "ha perdut el nord", i ha afegit que alguns dels comentaris "no m'han agradat". La representant de Ciutadans, Beatriz Camiña, ha ironitzat, i ha advertit Alcover que vagi alerta perquè "potser amb la llei que heu aprovat les declaracions masclistes que ha fet podrien ser delicte". Poc després d'haver acabat el ple, el socialista ha demanat perdó a través de les xarxes socials. "Després d’un discurs de mitja hora, he comès una errada que mereix les meves disculpes. Un comentari masclista que no hauria d’haver fet mai. Reconec que tenc molt a desaprendre", ha dit en una piulada de Twitter.

El protagonisme d'Andreu Alcover no ha acabat aquí. En el ple també ha acusat el portaveu del PP, Llorenç Galmés, de ser l'únic dels 33 consellers de la institució insular que va demanar cobrar una dieta de 1.000 euros per assistir als plens. Es tracta d'una partida que qualsevol conseller podia cobrar per pagar els desplaçaments en cotxe a l'hora d'anar a un acte oficial, però que el ple d'abril va decidir suprimir per unanimitat. Llavors, la consellera del Departament de Presidència, Teresa Suárez, no va voler revelar qui havia sol·licitat la dieta aquesta legislatura, tot i que va assegurar que cap membre del govern insular ho havia fet. Alcover, però, ho ha fet públic aprofitant que Galmés havia criticat durant la seva intervenció que el Pacte és poc transparent i participatiu.

Cladera, de l'atac a la conciliació

"Cap de vosaltres estaria capacitat per governar Mallorca", ha retratat Catalina Cladera a l'oposició després d'escoltar les crítiques que ha fet la dreta sobre l'equip de govern. "Estic decebuda perquè cap portaveu creu en la institució i això em fa mal", ha reiterat la presidenta, qui ha afirmat que la dreta només critica i no s'ha molestat a comparar què va dir en el discurs d'investidura o en el debat de política general de l'any passat per comparar si el Pacte compleix o no els objectius anunciats. "És molt fàcil criticar en general", ha apuntat, i el portaveu de MÉS, Guillem Balboa, ha reforçat les seves paraules dient que Galmés no ha aportat "absolutament res" al debat. Cladera ha tret pit i ha carregat contra el PP: "Crec que hi ha hagut un canvi substancial respecte d'altres èpoques", ha dit, i ha assenyalat que "tremola" només de pensar que el Consell tornàs a estar dirigit per Maria Salom o l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS) per Catalina Cirer, ambdues del PP.

Xisca Mora ha rebutjat els "atacs personals, els judicis de valor i de moralitat" perquè són "propis d'un míting del PSOE, però impropis d'una presidenta". Llorenç Galmés ha recomanat a Cladera que s'apunti a un "curset de bones maneres, de consens, de democràcia i de llibertat". "Si ho fa i aprèn alguna cosa, vindrà al setembre a dirigir la institució d'una altra manera", ha afegit. Sobre l'ús que ha fet del concepte de llibertat el portaveu del PP, tant Alcover com Cladera han coincidit que "no li queda bé això a Isabel Díaz Ayuso", perquè la presidenta de la comunitat de Madrid va apel.lar a la llibertat en la campanaya electoral. "Si fa això és que no coneix Mallorca perquè no és aplicable aquí", ha assenyalat Cladera. La presidenta Cladera ha moderat i rebaixat el seu discurs contra la dreta a la darrera intervenció, i ha dit que de la pandèmia "n'hem de sortir junts" i que "hem de ser capaços de coincidir en molts aspectes".

stats