Política 18/07/2018

El Consell fixa en 430.000 el sostre de places turístiques, 115.000 per al lloguer vacacional

A partir de l'1 d'agost es podran sol·licitar noves llicències de lloguer turístic a les zones permeses per la zonificació

Carles Tudurí
2 min
La platja de Palma és una de les zones amb més alta densitat turística

PalmaEl Consell de Mallorca ha presentat aquest dimecres el Pla d'Intervenció en Àmbits Turístics de Mallorca (PIAT), que fixa en 430.000 el sostre de places d'allotjament i limita la concessió de noves llicències fins a l'aprovació definitiva d'aquesta normativa a 30.000 places.

Així ho ha explicat aquest dimecres la consellera de Territori i Infraestructures de la institució, Mercedes Garrido, que ha destacat que el PIAT prohibeix la construcció de nous camps de golf i regularà les marines seques, zones d'hibernació d'embarcacions en sòl rústic.

Pel que fa al sostre de places, se n'estableix un màxim de 315.000 per als establiments hotelers i de 115.000 per als habitatges turístics. D'aquesta manera, queda una borsa de 15.000 places per a nous hotels i de 28.000 per a habitatges. Tot i això, fins a l'aprovació definitiva de la llei només es podran autoritzar 10.000 i 20.000 places respectivament en cadascuna d'aquestes dues categories.

Les noves autoritzacions per a habitatges vacacionals, que estaven suspeses per una moratòria, es podran demanar a partir de l'1 d'agost, però sempre dins el límit establert aquest dimecres pel Consell i si compleixen les condicions de la zonificació, que presumiblement s'aprovarà la setmana que ve.

En el document s'estableix que les zones de la Platja de Palma (l'Arenal, Peguera, Santa Ponça i Palmanova-Magaluf) són zones turístiques saturades, com ja especifica la zonificació que també aprovarà l'entitat, però, a més, s'hi afegeixen les zones de Cala Millor, Cala Bona, Son Moro, s'Illot i Cales de Mallorca.

Garrido també ha explicat que no es permetran nous hotels rurals a cap zona de l'Illa, només els que estiguin lligats a explotacions agrícoles.

Pel que fa a les estades en allotjaments vacacionals, es fa una modificació de la zonificació, que consisteix a prohibir el lloguer als habitatges ubicats en zones madures que tenen un màxim permès de 60 dies durant els dos mesos de juliol i agost. El propietari només podrà llogar el seu apartament durant un d'aquests dos mesos.

Com a mesura cautelar, se suspenen els planejaments municipals que puguin afectar els criteris del PIAT, que serà aprovat en sessió plenària el 27 de juliol. A partir d'aquí, la consellera creu que l'aprovació definitiva trigarà entre nou i dotze mesos, tan bon punt el document presentat s'hagi consensuat amb els altres partits polítics i representants socials.

Densitat turística

A la presentació hi han intervingut també el president del Consell, Miquel Ensenyat; el conseller d'Economia i Turisme, Cosme Bonet, i el director Insular de Territori, Miquel Vadell, que ha explicat que en el PIAT s'introdueix el concepte de densitat turística, el nombre de turistes per hectàrea. A les zones de residència l'índex màxim serà de 6 turistes, a les de segones residències, de 12, i a Palma de 8. A les grans zones turístiques es permet una densitat de 120, a les mitjanes, de 45, i a les petites, de 30.

Miquel Ensenyat, durant la presentació del PIAT.

Garrido ha explicat que els eixos del pla són la contenció, l'equilibri territorial i la posada en valor del paisatge. Per la seva banda, Bonet ha assenyalat que el model turístic es canvia d'aquesta manera "i no amb pancartes", fent referència a les protestes contra la saturació turística produïdes recentment.

stats