Economia
Política 19/12/2022

El Consell de Govern dona llum verda a la llei de cooperatives que actualitzarà la del 2003

L'Executiu confia a aprovar-la abans del final de legislatura, tenint en compte la pluja de normatives que haurà de tirar endavant el Parlament en els pròxims mesos

2 min
Producció d'oli a la cooperativa de Sóller.

PalmaEl Consell de Govern ha donat llum verda aquest dilluns a l'avantprojecte de llei de cooperatives de les Illes Balears, una normativa que substituirà la vigent, del 2003. El portaveu de l'Executiu, Iago Negueruela, ha destacat que és un text "absolutament pactat i consensuat" amb el sector i, de fet, abans de la roda de premsa d'aquest dilluns ha tingut lloc una reunió entre el mateix Negueruela, la presidenta del Govern, Francina Armengol, i la presidenta de les cooperatives agroalimentàries de les Illes, Jerònima Bonafé.

Negueruela ha afirmat que es confia a tenir-la aprovada abans que acabi la legislatura, tot i que en els pròxims mesos es preveu l'aprovació de nombroses lleis i, de fet, els partits del Pacte varen reclamar que el mes de gener fos hàbil per avançar en les distintes tramitacions. Així, al llarg d'aquestes setmanes entraran en la votació final la llei d'esports, la de cooperació, la de conservació d'espais de rellevància ambiental (LECO) i la de Menorca Reserva de la Biosfera, entre d'altres.

Un dels principals eixos de la nova llei de cooperatives és la incorporació de la perspectiva de gènere a l'articulat ja que, per exemple, si una cooperativa té un 25% de sòcies, s'ha de respectar aquest percentatge en el consell rector. D'altra banda, es pretén simplificar i eliminar càrregues i tràmits administratius, o afavorir la intercooperació.

D'altra banda, el Consell de Govern ha autoritzat la despesa per construir tres promocions d'habitatge públic a Eivissa, Menorca i Formentera. La més gran serà la d'Eivissa, amb 12,7 milions d'euros i seixanta habitatges. En el cas de Menorca, seran 8,1 milions i 35 allotjaments, i a Formentera, 2,6 milions i 17 habitatges. Amb relació a l'habitatge, el Govern subvencionarà la creació del màster universitari en edificació i rehabilitació arquitectònica a la UIB, que és una continuació del grau en Edificació actual. La subvenció està dotada amb 30.000 euros, desglossat en tres anualitats de 10.000 euros cada una.

stats