Política 27/06/2020

El congrés d'El Pi escenifica la divisió del partit

Toni Amengual agafa el relleu de Jaume Font com a president dels regionalistes

Maria Llull
3 min
Toni Amengual, en el centre de la imatge, amb la nova executiva d'El Pi

IncaEl Pi ha finalitzat el seu congrés extraordinari aquest dissabte amb nou president, però amb les velles ferides obertes. L'únic candidat a agafar les regnes del partit després de la renúncia de Jaume Font, Toni Amengual, ha estat elegit amb el 87,6% dels vots, però a partir d'ara encapçalarà una executiva en què persisteix la divisió entre els partidaris de Jaume Font i de Josep Melià.

Els resultats de les votacions han posat en relleu que la crisi del partit que va obrir la sortida de Font potser no ha viscut el seu darrer capítol. En aquesta nova executiva, el sector proper a l'expresident ha rebut uns percentatges de vots significativament inferiors als partidaris de Josep Melià, que han fet una demostració de força dins del partit. Candidats com Lina Pons (vicepresidenta primera amb un 75,7%), Miquel Porquer (73,3%), Gori Ferrà (75,2%), Josep Franco (73,3%), Biel Mas (75,2%) i Sebastià Salas (74,7%) no han arribat al 80% dels vots, mentre que el sector format pel mateix Josep Melià (94,3%), l'expresidenta Xisca Mora (93,3%), Toni Salas (95,7%), Neus Serra (93,3%) i Tolo Gili (nou secretari general amb un 95,5%) ha aconseguit un suport molt més ampli.

El president del congrés, Miquel Munar, s'ha mostrat reticent a anunciar públicament els resultats de la votació durant la clausura. Després de passar per damunt les xifres i presentar alguns dels nous dirigents, Munar finalment ha hagut d'enumerar els percentatges. De fet, una militant ha arribat a interrompre el discurs de Lina Pons reclamant que abans dels parlaments es donassin els resultats.

Toni Amengual no ha arriscat en el primer discurs davant la militància com a nou president del partit i ha optat pel continuisme. Un pacte social i econòmic, un concert econòmic per a les Balears, superar el bloc esquerra/ dreta, invertir en sanitat i educació, i treballar per superar la crisi provocada pel coronavirus han estat alguns dels punts principals del seu parlament. Després de ser presentat per Munar com a "salvador" del partit, Amengual ha assegurat que "El Pi està molt viu", malgrat que "n'hi ha que ens donen per morts".

El nou president ha lamentat la "confrontació dels dos extrems" de l'espectre polític i ha considerat que "es pot fer política d'una altra manera", per damunt "dels interessos partidistes". "Hem de recuperar l'autoestima com a poble i aconseguir que les Balears siguin una de les regions europees més avançades", ha continuat. "Ara que ve una crisi econòmica sense precedents, pagarem el peatge del monocultiu turístic i de les polítiques a curt termini. Hem d'aconseguir un nou model econòmic per a les Balears", ha afegit, a més de reclamar "saber quina és la balança fiscal" de les Illes i "un concert econòmic com els bascos i els navarresos", perquè "el REB és una entelèquia buida de contingut".

Sobre el resultat de la votació, Amengual ha subratllat que la militància "ha votat en llibertat". "Venim d'una crisi i hi ha diferents sensibilitats. És normal que hi hagi una mica de càstig, però el meu objectiu és que el 13% que no m'ha votat estigui content", ha explicat el president als periodistes, a més d'insistir que "comença una nova etapa, un Pi diferent, amb un discurs distint i adaptat a les circumstàncies". "Hem de canviar d'estratègia, perquè el nostre missatge és bo i no ha arribat a tothom", ha afegit.

Per part seva, la nova vicepresidenta del partit, Lina Pons, ha recordat durant la intervenció l'expresident Jaume Font, a qui ha qualificat de "pare polític", i ha assegurat que ho donarà "tot perquè el missatge d'El Pi arribi a tot l'Arxipèlag". "Treballarem per la igualtat, la diversitat i la sostenibilitat, que no és només patrimoni d'un partit", ha manifestat. Font ha estat precisament un dels grans absents en la clausura del congrés, malgrat que sí que ha acudit a votar. "No ha volgut tenir cap classe de protagonisme", ha explicat Munar durant l'acte.

L'expresident d'El Pi, votant en el congrés extraordinari del partit d'aquest dissabte

També han assistit a la clausura, que s'ha fet a la Fàbrica Ramis d'Inca, representants d'altres partits, com Catalina Cladera, Mercedes Garrido i Virgilio Moreno, del PSIB; Sebastià Sagreras i Joan Rotger, del PP; Alice Weber i Mateu Xurí, de MÉS per Mallorca; i Joana Capó i Juan Manuel Gómez, de Ciutadans.

stats