Política 31/05/2020

El Govern balear preveu aixecar la quarantena per als turistes estrangers el 15 de juny

La presidenta, Francina Armengol, ha anunciat que a partir de la fase 3 es reprendrà la mobilitat entre les Illes

A. T.
3 min
La presidenta del Govern balear, Francina Armengol, durant la seva compareixença aquest diumenge

PalmaLa presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, ha anunciat aquest diumenge, després de reunir-se amb el cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, que els territoris que es preveu que passin a la fase 3 el 8 de juny -entre els quals ha assenyalat que hi són Mallorca, Menorca i Eivissa- "podran prendre les seves pròpies decisions" en matèria de desescalada. Així mateix, Armengol ha informat que la quarantena per als turistes estrangers es podrà aixecar el 15 de juny, sense esperar al final de l'estat d'alarma, moment en què es preveu posar en marxa la prova pilot de turisme a les Illes.

La presidenta ha recordat que aquest dimecres el govern espanyol preveu aprovar una nova pròrroga de l'estat d'alarma, que duraria del 8 al 21 de juny. Aquest termini, però, coincidiria amb la prova pilot de turisme que es fa comptes impulsar a les Balears la darrera quinzena del mes de juny. Per aquest motiu, Armengol ha demanat que es pugui "exceptuar la quarantena" de 14 dies que actualment han de passar els passatgers internacionals que arriben tant a les Illes com a la resta de l'Estat.

En aquest cas, ha indicat la presidenta, Sánchez "ha respost afirmativament", de manera que aquesta restricció es podria aixecar a partir del 15 de juny, sense haver d'esperar al final de l'estat d'alarma. Malgrat això, aquest canvi no suposaria cap risc, d'acord amb la presidenta, atès que la prova pilot es farà "amb molt de control per part dels touroperadors". Aquest corredor segur preveu acollir uns 5.000 turistes a les Balears, els quals "tindran els mateixos drets que qualsevol ciutadà", com ara "anar a les terrasses o a la platja", ha explicat la cap de l'Executiu autonòmic.

Pel que fa a la "governança plena" que Sánchez preveu atorgar a les comunitats a partir de la fase 3, la presidenta ha afirmat que una de les primeres decisions que pretén aplicar és tornar a reprendre la mobilitat entre aquests territoris. A partir d'aquí, es plantejaria la mobilitat "entre altres territoris europeus". Segons Armengol, el president del govern espanyol ha respost de manera positiva davant la proposta.

Accés directe a fons europeus

Juntament amb això, Armengol ha plantejat a Pedro Sánchez que les comunitats autònomes puguin presentar-se als fons de reconstrucció europeus, a través dels quals "Espanya podria rebre uns 77 milions d'euros". La presidenta ha recordat la "complicada" situació per la qual estan passant les Balears, que han "aturat tota l'activitat econòmica", i ha demanat que es tinguin en compte altres criteris "per rebre més fons", com ara la insularitat.

Sobre el brot de coronavirus detectat aquest dissabte que ha afectat 11 membres d'una mateixa família a Palma, Armengol ha puntualitzat que es tractava d'un gran nombre de persones que convivien en un mateix domicili. "Aquests casos ens preocupen", ha reconegut la dirigent autonòmica, "però estan controladíssims pels sanitaris". Per això, ha demanat "prudència" especialment als joves, perquè "poden contagiar les persones que més estimen".

Francina Armengol ha volgut destacar les bones dades que ha registrat la Comunitat Autònoma els darrers dies. En aquest sentit, ha assenyalat que ja s'han curat gairebé 1.700 persones de les més de 2.000 contagiades i que la xifra de casos actius, 164, "és una de les més baixes en les darreres setmanes". També ha celebrat que els darrers quatre dies no hi ha hagut cap defunció per covid-19.

stats