Política 29/11/2019

El PP i Ciutadans presenten esmenes per reduir el nombre d'alts càrrecs i assessors del Govern

Els populars han proposat un total de 367 modificacions parcials als pressupostos de la Comunitat

Carles Tudurí
2 min
Company, en una imatge d'arxiu

PalmaEl PP ha presentat un total de 367 esmenes parcials als pressupostos del Govern, d'entre les quals destaca la reducció de 2,2 milions d'euros destinats a alts càrrecs i assessors, segons ha explicat el seu president a les Illes Balears, Biel Company, que ha tornat a qualificar d'irresponsables els comptes públics per al 2020, ja que considera que es fonamenten en pilars falsos, com una previsió de creixement econòmic del 2,1%.

Segons el PP, el Govern ha incrementat de manera notable el nombre d'assessors i alts càrrecs, per la qual cosa se sol·licita una reducció en aquest àmbit. Company ha dit que no hi hauria d'haver més d'un alt càrrec per empresa pública. Així, es proposa eliminar un d'aquests dos càrrecs a Serveis Ferroviaris de Mallorca i destinar-ne el pressupost a millorar les condicions dels maquinistes, o reduir dos dels tres directius de l'Ibavi i destinar els doblers al manteniment d'alguns pisos de l'entitat, "que avui dia estan en situació d'infrahabitabilitat".

L'altre grup d'esmenes que ha destacat Company és el canvi de destinació de part dels doblers recaptats per l'ecotaxa, que considera que s'han de dedicar a actuacions mediambientals i relacionades amb el turisme. Per això demanen una inversió de 27,6 milions en temes d'aigua per a les quatre illes.

Un tercer bloc d'esmenes és el que fa referència a la reducció d'impostos. El PP proposa que els pressupostos recullin una davallada dels tributs de transmissió patrimonial i el d'actes jurídics documentats, i un augment de les deduccions a l'Impost de Renda de Persones Físiques. L'objectiu és que prop de 20 milions d'euros quedin en mans dels ciutadans i que això generi més activitat econòmica.

Per part seva, la diputada i portaveu adjunta de Ciutadans a Balears, Patricia Guasp, ha anunciat aquest divendres que el seu grup parlamentari presentarà 157 esmenes a la proposta pressupostària de 2020 presentada pel Govern amb objectiu de reduir alts càrrecs polítics i millorar en educació, sanitat, ocupació i qualitat de l'aigua.

Propostes de Cs

Ciutadans ha explicat en un comunicat que, amb aquestes esmenes, pretén "posar fi als problemes mediambientals d'abocaments, neteja de torrents i prioritzar les ajudes a la dependència i a la prevenció d'addiccions".

Guasp ha destacat que un dels objectius d'aquestes propostes és reduir els programes de política lingüística i anul·lar les ajudes de 450.000 euros destinades a l'Institut Ramon Llull per invertir els fons en infraestructures educatives i augmentar la dotació pressupostària de Menorca, Eivissa i Formentera.

"No podem subscriure ni donar suport a uns pressupostos en els quals s'augmenten un 16% els alts càrrecs polítics i un 40% els assessors", hi ha insistit.

Ciutadans pretén eliminar les dues secretaries autonòmiques, un assessor tècnic i la figura del cap de la secretaria del gabinet de totes les conselleries, a més de la Direcció General de Sobirania Alimentària, per destinar aquestes partides als ajuntaments.

La diputada ha detallat aquestes esmenes i ha indicat que, en l'àmbit d'educació, pretenen destinar més d'un milió d'euros a l'Ibisec per a infraestructures, 300.000 euros a reforçar la inspecció, 800.000 euros al programa de reutilització de llibres de text i 250.000 euros a consolidar programes de llengua estrangera.

stats