Política 25/05/2015

Colau prioritza l'entesa amb ERC, la CUP i el PSC per governar Barcelona

La líder de Barcelona en Comú avança que obrirà avui una ronda de converses amb aquests partits i amb agents econòmics i socials per fer-los protagonistes de la gestió de govern

Joan Serra
3 min
Ada Colau, amb Gerardo Pisarelo i Laia Ortiz, aquest dilluns després de valorar els resultats / CRISTINA CALDERER

BarcelonaAda Colau, líder de Barcelona en Comú i guanyadora de les eleccions del 24-M, ha fet una valoració del triomf electoral en una multitudinària compareixença de premsa a la seu de la coalició de l'esquerra alternativa. Colau ha avançat que prioritzarà els acords amb ERC, la CUP i el PSC per governar la ciutat, i ha descartat qualsevol entesa amb CiU, PP i Ciutadans. Avui mateix, l'activista i el seu equip obrirà una ronda de converses amb aquests formacions i també amb entitats socials, i agents econòmics i socials per fer-los protagonistes de la gestió de govern. Entre aquests agents ha citat l'ANC, Pimec, els sindicats i la FAVB, en representació del moviment veïnal. "Volem donar-los la mateixa importància que els partits polítics", ha raonat Colau, que també ha subratllat que la seva prioritat és iniciar els contactes amb les petites i mitjanes empreses, els autònoms i el comerç de proximitat. "Barcelona no pot esperar", ha reblat.

Colau no ha detallat quina fórmula utilitzarà per formar govern –la composició dels consistoris es farà el 13 de juny–, a l'espera de com evolucionin les converses. En qualsevol cas, la futura alcaldessa no ha descartat ni un govern en minoria amb pactes puntuals amb altres forces ni la possibilitat de bastir un govern municipal multicolor. Colau ha volgut subratllar que els resultats del 24-M demostren que "la ciutadania premia una altra manera de fer política".

Revisar contractes, aplicar el pla de xoc i treure rendiment al Mobile

La líder de Barcelona en Comú –que ha admès que aquesta nit només ha dormit tres hores– ha detallat que les prioritats de govern es basen en l'aplicació del pla de xoc de la coalició, un recull de mesures que impliquen la inversió de 160 milions d'euros per reduir l'atur i revertir les desigualtats en els primers mesos de mandat. Entre les decisions recollides en el pla de xoc hi figuren multes als bancs que tinguin pisos buits, aplicar una renda municipal complementària per a llars en situació vulnerable, introduir una taxa per a les elèctriques, eliminar els cotxes oficials i licitar el projecte per connectar el tramvia per la Diagonal.

Però en la seva compareixença, al costat de Gerardo Pisarello i Laia Ortiz, Colau també ha detallat altres decisions que prendrà. Per exemple, ha avançat que posarà al calaix el projecte de la pista d'esquí a la Zona Franca, així com l'ampliació del centre comercial d'Heron City. També ha apuntat que caldrà revisar la concessió de llicències hoteleres, com el projecte del Deutschbank. Sobre la Marina de luxe del Port Vell, una de les iniciatives que Barcelona en Comú ha criticat més durant la campanya, l'activista ha apuntat que el projecte "no es pot aturar", però que es pot "renegociar". Sobre el Mobile World Congress, Colau ha explicat que pretén que el congrés mundial dels mòbils es continuï celebrant a Barcelona, però que cal "millorar la relació" amb el certamen. L'activista pretén que la incidència del Mobile tingui un impacte "en l'economia" de la ciutat "al llarg de tot l'any".

La cap de llista de Barcelona en Comú també s'ha pronunciat sobre una qüestió delicada, la gestió de la Guàrdia Urbana. Colau, que ha denunciat en campanya els excessos d'alguns agents en el cas detallat al documental 'Ciutat Morta', ha subratllat que "la majoria dels funcionaris són honestos", però ha raonat que "pel bé de la Guàrdia Urbana s'ha de revisar el que no està funcionant". L'activista ha recordat els casos de "tortures" denunciats així com la implicació de determinats agents en casos vinculats a la prostitució.

Defensa del dret a decidir

"Proclamar la independència no és competència de l'Ajuntament de Barcelona", ha expressat Colau quan ha estat qüestionada sobre l'adhesió de la ciutat a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). La futura alcaldessa ha apuntat que no podia "avançar" si serà possible que a Barcelona hi hagi una consulta abans del 27-S per decidir l'adhesió de l'Ajuntament als municipis favorables al procés. Colau ha reiterat, però, la seva defensa del dret a decidir, així com el compromís pres en campanya de fer aquesta consulta.

stats