Política 25/04/2018

Ciutadans no aclareix si permetrà que el Congrés posi fi a les prospeccions petrolieres

La iniciativa legislativa del Parlament balear per prohibir els sondatges va ser vetada per Ciutadans i el PP a Madrid

Jaume Ribas
3 min
Protesta de la plataforma contrària a les prospeccions 'Balears diu No' durant una de les seves convocatòries.

PalmaCiutadans té la clau per desbloquejar al Congrés dels Diputats la iniciativa del Parlament balear que prohibiria els sondatges per cercar petroli a les aigües de la Mediterrània. El febrer de 2017, tots els grups polítics de les Illes varen aprovar una proposició de llei que el Parlament va elevar al Congrés. Aquest text, que havia de prohibir les prospeccions petrolieres, va quedar paralitzat per l'executiu de Mariano Rajoy, que va recórrer a l'anomenat "veto pressupostari", de manera que el text quedà a la mesa del Congrés gràcies a l'acord entre el Partit Popular i Ciutadans.

La setmana passada, el Tribunal Constitucional va posar en dubte l'ús sistemàtic d'aquest mecanisme de l'executiu espanyol per vetar les iniciatives de l'oposició al Congrés. Així doncs, una majoria de la mesa de la Cambra podria tramitar la iniciativa legislativa sortida del Parlament balear i portar al ple la prohibició de fer prospeccions petrolieres a les Balears. Aquesta qüestió esdevé ara especialment important arran que dissabte passat es publicà al BOE la reactivació dels sondatges en una àmplia zona entre Mallorca, Eivissa i Formentera.

Els grups de l'esquerra ja han anunciat que tramitaran una Proposició No de Llei (PNL) al Parlament balear per pressionar el Congrés i el govern espanyol amb l'objectiu que reactivin la proposició de llei que prohibiria les prospeccions, però qui realment té la clau per posar en marxa aquest mecanisme és Ciutadans, ja que la majoria a la mesa del Congrés depèn del partit taronja.

Aquest dimecres, el portaveu de Ciutadans al Parlament, Xavier Pericay, no ha aclarit si el seu partit permetrà tramitar la iniciativa de llei aprovada per unanimitat a Balears. "En aquest moment estam pendents d'una nova decisió que entraria en vigor després de l'aprovació dels següents pressupostos", ha dit Pericay, i ha afirmat que el partit "no té arguments" per donar el vistiplau al projecte si el veto pressupostari de l'executiu "està ben fet". Si no, ha afirmat, no tindrien "cap problema per aprovar la tramitació d'aquesta iniciativa".

Preguntes al Congrés

Tot i la concreció del portaveu a Balears, el diputat de Ciutadans per Balears al Congrés, Fernando Navarro, ha fet un seguit de preguntes al govern sobre el projecte de sondatges amb aire comprimit de què es va tenir notícia a final de la setmana passada. En concret, Navarro vol saber si l'executiu central pot garantir que no hi ha cap interès per part de les companyies petrolieres en aquest projecte i si es pensa aplicar una moratòria a nous permisos d'investigació o de projectes d'exploració d'hidrocarburs.

Així mateix, la secretària general de Podem a les Illes Balears i diputada al Congrés, la menorquina Mae de la Concha, també ha fet preguntes al govern de Mariano Rajoy sobre aquest projecte. De la Concha planteja dubtes sobre els motius pels quals es reactiven els projectes d'exploració submarina amb aire comprimit. Demana si és segur, si han desaparegut els riscos ambientals que havien servit com a argument en altres ocasions. A més, la diputada també ha fet preguntes sobre la protecció del corredor de cetacis a la zona i ha demanat si es reconsiderarà el veto a la proposició de llei presentada pel Parlament de les Illes, després del que va dictar recentment el Tribunal Constitucional.

Oposició de l'esquerra

El president del Partit Popular de les Illes Balears, Biel Company, ha afirmat que és "mentida" que el projecte fet públic pel Govern sigui per cercar petroli i afirma que només té un interès científic i de reserva. Per contra, Aliança Mar Blava, una de les principals entitats que s'oposen als sondatges a Balears, alerta dels riscos que implica aquesta iniciativa i assegura que ja hi ha almenys sis empreses energètiques interessades en els resultats d'aquesta investigació.

D'altra banda, aquest dimecres, els portaveus del PSIB-PSOE, Podem, MÉS per Mallorca i MÉS per Menorca s'han manifestat en contra dels sondatges i han anunciat que aprovaran una PNL perquè el Congrés en reactivi la prohibició. A més, Guanyem Eivissa aprofitarà els pròxims plens als ajuntaments de l'illa per presentar mocions contra les prospeccions petrolieres.

De fet, MÉS per Mallorca ha fet públic un cartell que acusa Ciutadans de no aturar les prospeccions jugant amb el títol de la sèrie de televisió 'Orange is the new black'. Els ecosobiranistes han completat la imatge amb un altre joc de paraules a partir del nom del president espanyol i l'etiqueta #RajOIL.

stats