Política 28/10/2020

Ciutadans condiciona el suport als pressupostos del Govern que no s'apugin els impostos

El PP insisteix a demanar que el toc de queda acabi una hora abans, a les 5 h

Maria Llull
3 min
La portaveu adjunta de Ciutadans, Patricia Guasp

PalmaLa portaveu adjunta de Ciutadans, Patricia Guasp, ha recordat aquest dimecres que, malgrat el suport que el seu partit va donar al sostre de despesa plantejat pel Govern en el ple de dimarts, la condició per disposar del vot del partit taronja a l'hora d'aprovar els pressupostos serà que no es prevegi cap pujada d'impostos.

"Una de les nostres premisses bàsiques és que no s'apugin els impostos. Això condiciona el nostre suport als pressupostos. El finançament estatal i europeu ha de ser suficient per quadrar els comptes", ha dit Guasp després de la reunió de la junta de portaveus parlamentaris, a més d'anunciar que el seu partit presentarà "esmenes a l'esborrany de pressupostos".

La diputada taronja s'ha mostrat satisfeta perquè el Parlament aprovàs la proposta de Cs per fer una auditoria integral a l'Executiu. "Ens havíem trobat amb el mur dels partits de govern i ens alegram del canvi, perquè s'ha de reduir la despesa supèrflua i reorientar-la a allò que és vertaderament necessari: seguretat sanitària, educació i ajudes a famílies, autònoms i empreses", ha continuat.

D'altra banda, el portaveu adjunt del PP, Toni Costa, ha reiterat que "l'hivern serà molt dur a causa de la crisi econòmica provocada per la pandèmia. "Avui hem sabut que les vendes dels comerciants al detall han caigut un 16,5% i que Majorica, tot i que esperem que no, podria tancar la seva producció, cosa que posaria en risc 280 llocs de feina –100 a Mallorca–", ha explicat. El diputat popular s'ha mostrat molt crític amb l'anunci d'apujar els impostos per part del govern de Pedro Sánchez i ha considerat que no ajudarà "a impulsar l'activitat econòmica i generar llocs de treball".

A més, Costa ha recordat la petició que va fer el seu company de partit, Sebastià Sagreras, en el darrer ple del Parlament perquè el toc de queda acabi a les 5 h del matí i no a les 6 h. "El fet que es pugui obrir abans facilitaria les coses al sector de la restauració", ha dit.

El portaveu de Més per Menorca, Josep Castells, ha indicat que el seu partit ja està negociant amb el Govern el suport als pressupostos i que hi ha tres aspectes que tindrà en compte: "Que es mantingui la capacitat de despesa dels consells insulars; que es duguin a terme polítiques de transició energètica i que les partides d'aquesta conselleria estiguin ben dotades per garantir una recuperació econòmica, i que es doni continuïtat als projectes d'inversió que ja estan en marxa, sobretot els que afecten Menorca". "Ara toca fer pinya i aprovar els pressupostos amb un ampli suport", ha dit Castells.

Exigir PCR en origen

Per part d'El Pi, la portaveu Lina Pons s'ha centrat en la petició dels regionalistes per exigir proves PCR en origen als turistes que visiten les Balears. "Les Canàries reformaran la legislació per rebre turistes lliures de covid-19. Nosaltres no lideram res. L'Executiu reivindica coses bones, però queden diluïdes quan arriben al govern espanyol", ha comentat. Pons ha lamentat que, quan el seu partit va demanar PCR en origen, la resposta del Govern va ser que "era impossible" i que ara que les Canàries ho fan, "Iago Negueruela s'ho està plantejant".

D'aquesta manera, Pons ha anunciat que la diputada de Coalició per a una Europa Solidària, Izascun Bilbao, "plantejarà i exigirà a Brussel·les aquesta PCR en origen –El Pi va participar en les eleccions europees passades formant part d'aquesta agrupació de partits. "És clar que les Balears no fan cas i que Madrid no fa cas de les Balears. Així que esperam que aquesta mesura arribi aquí a través de Brussel·les", ha sentenciat.

stats