Política 21/12/2015

CDC veu avalat el procés i es mantindrà "expectant" sobre el plantejament d'un referèndum per a Catalunya

El partit se sent "sorprès" pel fet que la CUP vinculi els resultats electorals de les espanyoles a la negociació oberta a Catalunya per desbloquejar la legislatura

Oriol March
2 min
La direcció de CDC s'ha reunit aquest dilluns al matí després de les eleccions espanyoles / CRISTINA CALDERER

BarcelonaLa direcció de Convergència s'ha reunit aquest dilluns al matí després de les eleccions espanyoles d'ahir, que van situar la coalició Democràcia i Llibertat com a quarta força a Catalunya amb només vuit diputats i un 15,1% dels vots. El missatge que ha volgut traslladar el candidat, Francesc Homs, un cop acabada la trobada, és que a les urnes es va "reforçar" el resultat del "plebiscit" del 27-S i que el concepte de dret a decidir també ha agafat volada amb la victòria d'En Comú Podem a Catalunya.

"Restarem expectants si es planteja el referèndum", ha apuntat Homs, que ha indicat que "no hi ha cap canvi d'estratègia" respecte de la defensa de la independència al Congrés. "És evident que cal seguir amb el procés constituent a Catalunya, perquè el 20-D no era un segon plebiscit", ha indicat. "Som escèptics, però demanem a Podem que mantingui aquesta qüestió en les converses que tindrà", ha reclamat. En referència a la creació d'un grup parlamentari conjunt amb ERC, rebutjada d'entrada pels republicans, el candidat s'ha posicionat a favor de dos grups separats. "Per primer cop hi ha 17 diputats independentistes", ha apuntat, al mateix temps que insistia que ara hi ha 29 representants catalans a favor del dret a decidir i 18 en contra. Demòcrates de Catalunya, integrant de la candidatura, s'ha posicionat a favor de crear un grup parlamentari únic a l'estil de Junts pel Sí.

L'exconseller de la Presidència s'ha congratulat pels mals resultats del PP i de Ciutadans a Catalunya, que en total sumen 11 escons, els mateixos que els populars en solitari l'any 2011. "Són residuals", ha apuntat Homs, que s'ha felicitat també per la manca de majoria absoluta entre els dos partits al Congrés dels Diputats

Missatge a la CUP

"Em sorprendria que d'unes eleccions on no s'havia de participar en concloguin raons polítiques que vulguin afectar el que hi ha en curs al Parlament. Ja ens ho acabaran de situar", ha apuntat Homs, en referència al fet que la CUP, després de conèixer-se els resultats electorals, reforcés el veto a Mas.

Davallada electoral

El resultat de Democràcia i Llibertat suposa una autèntica davallada si s'agafa com a referència la victòria de CiU a les eleccions de fa quatre anys. La coalició sobiranista només va obtenir vuit diputats, la meitat dels aconseguits per la llista encapçalada per Josep A. Duran i Lleida, i amb prou feines un 15,1% dels vots. La caiguda és especialment sagnant a la demarcació de Barcelona, on la candidatura d'Homs ha caigut fins a la cinquena posició i s'ha deixat cinc escons pel camí. A Tarragona, Lleida i Girona, la llista formada per CDC, Democràtes de Catalunya i Reagrupament ha perdut un representant respecte dels resultats del 2011.

stats