Política 04/05/2018

Balears elabora un catàleg genètic d'11 races autòctones en perill d'extinció

Un dels objectius d'aquesta iniciativa és fer valer les característiques diferenciadores de cada raça

Ara Balears
1 min
Imatge d'arxiu d'ARA Balears

PalmaEl Servei de Millora Agrària i Pesquera de la Conselleria de Medi ambient, Agricultura i Pesca ha destinat 227.767 euros a la creació d'un catàleg genètic d'11 races de bestiar autòctones que estan en perill d'extinció, amb la finalitat de conservar-les.

"De les 15 races de bestiar catalogades a Balears, 11 ja tenen banc genètic propi, que servirà per conservar la màxima diversitat genètica i millorar en la producció d'aquestes poblacions", ha indicat avui el Govern.

Al programa de catalogació genètica han participat 669 explotacions amb 25.151 animals reproductors. Un dels objectius d'aquesta iniciativa és fer valer les característiques diferenciadores de cada raça, més enllà de la territorialitat, com la seva productivitat o adaptació al mitjà.

Al programa es realitzen activitats de conservació, com són la identificació genètica dels animals per facilitar la seva gestió; l'ampliació del catàleg del banc de semen, on s'han duplicat en l'últim any les mostres conservades, que ascendeixen a 31, i els estudis de caracterització de les poblacions.

A més, s'han avaluat genèticament les ramaderies i les poblacions i, en algunes races com l'ovella vermella mallorquina i l'ovella menorquina, s'ha ofert informació genètica per començar les millores.

En el cas de l'ovella mallorquina s'han connectat genèticament les ramaderies i es pot iniciar la millora de la raça i preparar un catàleg de sementals, que seria el primer d'una raça autòctona en les Illes Balears.

També s'ha col·laborat amb les agrupacions racials, així com amb algunes poblacions no catalogades, per ajudar-los amb els estudis i tràmits per reconèixer-les com a raça.

stats