Casado fa "còmplices" dels indults actors de la "societat civil" com la patronal que hi donen suport

Sánchez compareixerà el 30 de juny al Congrés per explicar la mesura de gràcia

3 min
El líder del PP, Pablo Casado, va quedar-se sol dijous al Cercle d’Economia rebutjant els indults.

BarcelonaDijous les patronals espanyola i catalana mostraven el seu suport als indults per posar el comptador a zero i iniciar un procés de diàleg entre Catalunya i l'Estat que porti estabilitat econòmica. Mostraven, d'aquesta manera, el seu aval a l'estratègia del president espanyol, Pedro Sánchez, i de retruc es desmarcaven de l'ofensiva de la triple dreta en contra la llibertat dels presos. Fins ara el PP havia evitat entrar a valorar les paraules del president de la CEOE, Antonio Garamendi, per exemple, però aquest dissabte li ha enviat un missatge implícit. El president del partit, Pablo Casado, ha acusat de "còmplices" els actors de la "societat civil" que "últimament" han avalat els indults, just pocs dies després que la CEOE, però també el Cercle d'Economia, Foment de Treball, Pimec, els sindicats i també els bisbes catalans s'hi mostressin a favor.

El PP ha tingut històricament una relació fluïda amb la patronal, per això Casado va estar especialment incòmode dijous quan es va quedar sol defensant la seva negativa a concedir els indults en les jornades del Cercle d'Economia de Barcelona. "Hi haurà molts còmplices que són només aquells que des de partits polítics estan donant suport a aquesta mesura, i últimament aquells que des de la societat civil intenten dir que aquesta mesura va dirigida al retrobament, a la concòrdia i a la convivència", ha afirmat en declaracions als mitjans de comunicació després de la presa de possessió d'Isabel Díaz Ayuso com a presidenta de la Comunitat de Madrid. Casado els ha fet "còmplices" de l'estratègia de Pedro Sánchez, que per a ell és errònia, i acte seguit ha presentat els representants polítics com els únics "legitimats" per pronunciar-se sobre els indults. En aquest sentit, ha rebutjat haver d'estar "pendents del que diu la Conferència Episcopal, la patronal o els sindicats" en temes com "la configuració de l'Estat" o la "ruptura de la legalitat". Casado ha insistit que qui pensi que "la llei és càstig", que el Tribunal Suprem fa "venjança" i que la Constitució representa la "revenja" és que "no creu en el sistema democràtic que ens hem donat entre tots fa 40 anys".

Per la seva banda, Inés Arrimadas, líder de Ciutadans, ha denunciat que els indults representen "una bufetada als constitucionalistes catalans". Després d'una reunió del comitè autonòmic a Figueres, Arrimadas ha acusat Pedro Sánchez de "tornar a abandonar i a humiliar els constitucionalistes catalans".

Sánchez compareixerà el 30 de juny al Congrés

Que l'ofensiva de la triple dreta no hagi agafat volada i que els suports de la societat civil se li vagin acumulant reforça encara més Pedro Sánchez. Amb el vent a favor, la Moncloa ha informat aquest dissabte que Sánchez compareixerà a petició pròpia al Congrés el dimecres 30 de juny per explicar la reunió del Consell Europeu dels dies 24 i 25, "així com la situació política i econòmica actual". Aquest últim punt és previsible que sigui per explicar els indults, que ja s'haurien concedit perquè el consell de ministres té previst aprovar-los el 22 o el 29 de juny. Sánchez avança d'aquesta manera una compareixença que inicialment preveia fer la setmana del 7 de juliol.

La Moncloa fa setmanes que fa "pedagogia" pels indults per intentar rebaixar el cost polític que temia des de l'inici i, fins i tot, intentar treure'n algun rèdit polític. Qui ha continuat amb aquesta estratègia ha sigut aquest dissabte el ministre de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta, que en la seva intervenció al consell nacional del PSC, recollida per l'agència Efe, ha defensat els indults com una manera d'obrir el diàleg entre els governs català i espanyol, i ha destacat la "utilitat pública" de la mesura per "desfer un camí d'errors", ha dit, apuntant a la via unilateral seguida per l'independentisme. Iceta ha assegurat que el seu partit "és capaç de sacrificar de vegades el seu legítim interès de partit en benefici de l'interès de la societat".

El ministre diu que respecta "a qui no ho veu clar", però ha cridat el seu partit a "convèncer molta gent" que "fer possible el diàleg requereix mesures de gràcia excepcionals com l'indult". En aquest sentit, ha posat en valor la figura de Pedro Sánchez i ha lamentat la "falta de sentit d'estat del PP". "Si no es pot comptar amb el PP en una lluita contra la pandèmia, per aconseguir fons europeus o per fomentar la concòrdia, per a què dimonis serveix el PP? Però què és això?", s'ha preguntat. Ha subscrit tots els arguments d'Iceta el líder del PSC al Parlament i cap de l'oposició, Salvador Illa, que ha defensat els indults com un "accelerador d'un temps nou" que ha d'estar marcat per "la concòrdia, el diàleg i el retrobament". Illa, a més, ho ha aprofitat per posar en valor el suport de les patronals catalana i espanyola als indults.

stats