Tribunals
Política 23/06/2021

El cas Villarejo torna a esquitxar l'Íbex: l'Audiència Nacional imputa el president d'Iberdrola

L'elèctrica hauria encarregat a l'excomissionari informes de vigilància sobre directius com Florentino Pérez

ARA
2 min
Ignacio Sánchez-Galán.

BarcelonaEl jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castelló ha acordat aquest dimecres la imputació del president d'Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, i de tres directius del grup: el número dos i conseller-director general de negocis, Francisco Martínez Córcoles; l'expresident d'Iberdrola Espanya, Fernando Becker; i l'excap del gabinet de presidència Rafael Orbegozo. El magistrat els imputa un delicte continuat de suborn actiu, delicte contra la intimitat i falsedat en documents mercantils pels encàrrecs presumptament il·lícits encomanats a l'excomissari José Manuel Villarejo.

En la interlocutòria el jutge accepta així la petició efectuada per la Fiscalia Anticorrupció en el marc de la peça 17 del cas Tàndem i explica que els directius podrien haver participat en la contractació dels serveis de l'excomissari quan encara estava en actiu al Cos Nacional de Policia. El magistrat considera que es van manipular les factures corresponents a aquests serveis i que es va tenir accés a dades privades de les persones investigades per Villarejo, entre les quals hi ha des del president d'ACS, Florentino Pérez, fins a l'expresident d'Endesa Manuel Pizarro.

Més directius interrogats pels contractes

Fonts de la companyia han indicat a Europa Press que al maig els directius ja es van posar a disposició de l'Audiència Nacional, i que serà una oportunitat per aclarir els fets. Sánchez Galán i Orbegozo han estat citats el 7 de juliol i Martínez Córcoles i Becker el dia anterior. El president de la Fundació La Caixa, Isidre Fainé, i el de Repsol, Antoni Brufau, ja van haver de declarar a l'Audiència Nacional pel cas Villarejo.

Al llarg de 22 pàgines, el titular de jutjat central d'instrucció número 6 fa un exhaustiu repàs de la peça que es va començar a investigar el 2019 a partir de la documentació confiscada en els escorcolls. Aleshores ja es destacava que el 2004 l'elèctrica va contractar Cenyt (empresa de Villarejo) per al projecte Arrow, que tenia com a objectiu superar els obstacles per posar en marxa una nova central elèctrica a Cadis, i l'excomissari hauria accedit a les trucades privades de les persones vigilades.

La vicepresidenta segona i ministra d'Economia, Nadia Calviño, ha afirmat que la imputació del president d'Iberdrola no és una notícia "positiva" i que aquest tipus d'informacions "no són bones" per a la imatge de les empreses i persones afectades.

stats