El jutge demana un any i mig després els mòbils de Torrent i Maragall per analitzar-los

La causa del jutjat 32 de Barcelona és la primera que es va obrir sobre el presumpte espionatge

3 min
L’expresident del Parlament, ara conseller, Roger Torrent, en una imatge d’arxiu

BarcelonaFa més d’un any que el jutjat d’instrucció 32 de Barcelona investiga el presumpte espionatge a l’expresident del Parlament i ara conseller d'Empresa, Roger Torrent, i al portaveu d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, a través del sistema Pegasus. Durant aquest temps Torrent ha tingut fins i tot temps de publicar un llibre sobre el tema, però no ha sigut fins ara que el jutge del cas ha ordenat als dos polítics que entreguin els seus mòbils perquè puguin ser analitzats. Es tracta d’una de les primeres diligències que ordena el jutjat, que fins ara només havia demanat informació sobre l’empresa israeliana a través de comissions rogatòries a diferents països que encara esperen resposta.

Coincidint amb la presentació de noves querelles pel presumpte espionatge, el jutge ha decidit ara ordenar una prova que la Fiscalia fa un any i mig que va demanar, segons ha avançat El País i han confirmat a l’ARA fonts judicials. De moment, el magistrat no ha traslladat al ministeri públic les noves querelles que han presentat la CUP i Òmnium Cultural al mateix jutjat, perquè informi si és partidari d’investigar el presumpte espionatge als mòbils dels cupaires David Fernàndez, Carles Riera i Albert Botran, al de l'exvicepresident d'Òmnium Marcel Mauri i als de les activistes Txell Bonet i Elena Jiménez.

El titular del jutjat d’instrucció 32 de Barcelona va obrir la causa arran de les querelles de Torrent i Maragall, després que es fes públic que el 2019 els havien infectat el mòbil amb el programari Pegasus, que en teoria només poden adquirir governs i cossos de seguretat per combatre el terrorisme i el narcotràfic. La tesi d'acusació de tots dos polítics és que darrere del presumpte espionatge hi hauria els serveis d'intel·ligència espanyols. Per això, van demanar investigar no només NSO Group, l'empresa israeliana propietària del software, sinó també l'exdirector del CNI Félix Sanz Roldán. Però, d'acord amb el criteri de la Fiscalia, el jutge va cenyir la investigació a l'empresa israeliana.

De fet, la fiscalia va demanar al jutge que enviés diferents comissions rogatòries sol·licitant la col·laboració de la justícia israeliana i d'altres països per recavar informació sobre NSO Group i que analitzés els mòbils de Torrent i Maragall. Fins ara, segons les fonts judicials consultades, el jutge s'havia limitat a fer les peticions d'informació –que un any i mig després encara no han rebut resposta– i el cas havia quedat encallat.

Salt qualitatiu

La previsió és que ara la causa pugui fer un salt qualitatiu, sobretot si la investigació s'amplia als nous afectats que ja han presentat querella davant del jutjat barceloní. Un pas que també podrien fer els polítics d'ERC afectats, segons va explicar l'advocat Andreu van den Eynde, que també hauria sigut objecte del presumpte espionatge. La investigació del grup Citizen Lab de la Universitat de Toronto que ha destapat el Catalangate ha detectat que més de 60 polítics, activistes, advocats i periodistes catalans vinculats a l'independentisme han sigut víctimes del programa espia de telèfons mòbils Pegasus. Les últimes víctimes a fer-se públiques han sigut els exconsellers Damià Calvet i Meritxell Budó, segons ha informat aquest divendres el vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró. La investigació del jutjat barceloní és la primera que es va obrir, però ja n'hi ha d'altres perquè tant l'independentisme com el govern espanyol han acudit a la justícia.

stats