Política 20/06/2021

Carmen Calvo treu pit a Inca: "Som socialistes i som feministes perquè som humanistes"

La vicepresidenta del govern espanyol ha rebut el premi Maria Plaza al Claustre de Sant Domingo, on han assistit unes 200 persones

3 min
Carmen Calvo aquest diumenge a Inca.

PalmaLa vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha abanderat la lluita feminista del Partit Socialista aquest diumenge al Claustre de Sant Domingo d'Inca, on el PSIB li ha lliurat el XX Premi Maria Plaza. "Som socialistes i som feministes perquè som humanistes", ha reivindicat Calvo, que ha posat l'accent en les dones durant tot el seu discurs, encara que en alguns moments l'ús del terme semblava més exclusiu que inclusiu. "Tenim una immensa legislació d'igualtat de gènere per fer avançar les dones d'aquest país. Les dones d'aquest país", ha repetit amb insistència i apujant el to de la intervenció.

En la línia de la seva agenda feminista, la membre de l'executiu de l'estat ha assegurat que, com a partit, s'enfrontaran "contra el tràfic i la prostitució". "La prostitució no s'escull des de la llibertat, hi arriben les dones pobres en situació de desesperació. Tothom hauria de fer una prova de verificació: algú ho vol per la seva filla?", s'ha demanat. Calvo assegura que aprofitarà "aquesta legislatura per estar al capdavant de tot això".

Prop de 200 persones, entre membres del partit i militants, han assistit a l'acte, que ha durat poc més d'una hora. A l'inici, també hi ha intervingut el batle d'Inca, Virgili Moreno; la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera; la presidenta del Govern, Francina Armengol, i la consellera de Presidència, Mercedes Garrido.

Garrido ha enumerat alguns dels mèrits pels quals la Federació Socialista de Mallorca va decidir premiar Carmen Calvo el març de 2020, tot i que no li varen poder entregar el guardó a causa de l'impacte de la pandèmia. "Activar el pacte d'estat per la igualtat de gènere, el repartiment de prop de 200 milions d'euros entre comunitats autònomes i ajuntaments contra la violència de gènere, impulsar el reial decret de mesures urgents per garantir la igualtat de tracte entre dones i homes en feina i ocupació i la defensa de l'abolicionisme de la prostitució" han estat alguns dels motius per escollir-la.

A les dones assassinades

Davant això, Calvo ha advertit: "No sé si m'ho meresc, però ho agraesc". La vicepresidenta ha volgut dedicar el premi "a la memòria de les dones assassinades i al record que cada dia han de tirar endavant els seus amics i familiars i que altres s'encarreguen de vilipendiar i negar". Calvo també ha reconegut que les dones han patit especialment els efectes de la pandèmia i, per això, ha celebrat la feina feta pels membres del seu partit: "Encara sort que ens ha tocat a nosaltres a tants llocs".

Així, la ministra ha qualificat el PSOE com "el gran partit feminista que garanteix les polítiques d'igualtat, fruit d'aquesta democràcia, que seguiran fent passes endavant" mentre el partit segueixi governant. Dins les preocupacions del partit, però, també hi són els joves: "El futur de Balears i d'Espanya està vinculat a les possibilitats que ells tenguin de desenvolupar els seus coneixements i talent. Per això el nostre secretari general, com a president d'Espanya, va ser un dels primers dirigents que sabia que Europa havia de respondre de manera solidària davant la crisi".

"Sortir ràpid i forts"

Sobre la reactivació econòmica després de la pandèmia, Calvo ha mantingut que durant aquests mesos s'ha intentat "sostenir l'economia per evitar que es desplomés i posar-la en una incubadora per ara sortir molt ràpid i més forts". Amb relació a la gestió de la pandèmia, la ministra de Presidència ha admès que "la política cada vegada és més complicada" i que "s'allunya de la comprensió de la gent, que espera de nosaltres [els polítics] que resolem els problemes i emboliquem el menys possible".

En aquest sentit, Calvo ha centrat bona part del discurs en les crítiques a la "ultradreta que nega la desigualtat de les dones i la violència cap a elles". En la mateixa línia, ha lamentat que "la diversitat territorial els sembla malament, però és real, no d'ara, si no des de fa molts segles". "Els molesten les llengües diferents, però són una riquesa. Els molesta el feminisme que defensam d'una manera o d'una altra totes les dones. Els molesten tots els col·lectius LGTBI. On ens condueix això? Al segle XVIII com a mínim", ha sentenciat.

stats