Política 04/01/2016

El Parlament descarta convocar un altre ple d'investidura

Si Junts pel Sí no presenta un candidat alternatiu, el més probable és que les noves eleccions siguin el 6 de març

Ara
2 min
Anna Gabriel, Benet Salellas, Jordi Turull i Marta Rovira, a la junta de portaveus del Parlament / FRANCESC MELCION

BarcelonaEl Parlament ha descartat convocar un altre ple d'investidura després del 'no' de la CUP a la investidura de Mas. La decisió s'ha comunicat després de la reunió aquest matí de la mesa del Parlament i de la junta de portaveus. La mesa havia reservat els dies 4, 5 i 7 de gener per fer el debat d’investidura si Artur Mas hagués obtingut el 'sí' en el consell polític de la CUP. El Parlament només ha decidit convocar un ple dijous dia 7 per escollir els senadors de designació parlamentària.

Què passarà a partir d'ara?

El 10 de gener, un termini a esgotar

Dos mesos després de la primera votació en el debat d’investidura, diumenge s’acabarà el termini per investir un nou president. Així, si Junts pel Sí no presenta un candidat alternatiu a Mas, es convocaran eleccions de manera automàtica. Ara per ara, és l’escenari més probable, ja que CDC i ERC han fet pinya amb Mas. Les fonts consultades no preveuen cap ple. L’única manera d’evitar-les seria un pas enrere de Mas, descartat per ell mateix les últimes setmanes amb l’argument que la seva renúncia evidenciaria de cara enfora que la CUP mana sobre el procés. "Qualsevol moviment depèn només del president", puntualitzava un alt dirigent consultat sobre una hipotètica decisió de Mas, que ahir estava "bunqueritzat". Les reunions de la cúpula de Convergència continuaran avui, mentre que ERC reunirà l’executiva ampliada a la tarda.

El 6 de març, comicis

Amb el termini esgotat, Mas hauria de firmar immediatament el decret de convocatòria d’eleccions, que es farien entre 40 i 60 dies després del primer ple d’investidura. La data que més apareix al calendari electoral és la del 6 de març, però no es descarta que puguin ser abans. Una de les incògnites obertes sobre els possibles comicis al març és si es reeditarà Junts pel Sí, una fórmula definida com a "excepcional" pels seus impulsors camí del 27-S. Els republicans són contraris a repetir la coalició. El seu president, Oriol Junqueras, ja va admetre fa unes setmanes que la llista unitària havia sigut un error estratègic, i fonts consultades assenyalen que caldrà revisar la tàctica per seguir ampliant l’espai sobiranista.

stats