Política 09/06/2022

Busquets crítica la nova llei d'Arxius del Govern

El Consell també ha repartit 120.000 euros de subvencions entre diverses institucions en matèria de normalització lingüística

2 min
Arxiu de Muro

 La consellera insular de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, ha criticat aquest dijous la modificació de la llei d'Arxius que actualment prepara el Parlament. En concret, ha titllat la nova normativa d'"obsoleta" perquè "no s'adapta als avanços en digitalització i administració electrònica" que s'han fet arran de la pandèmia. Per això, el seu departament ha demanat la retirada de la tramitació de la llei que es podria aprovar de cara al setembre.

En concret, Busquets ha explicat al ple del Consell, en resposta a una pregunta de la popular Antònia Roca, que després que la llei quedés aturada l'any 2018, els diputats (de qualsevol color polític) "amb desconeixement de causa" no han actualitzat la documentació envers l'administració electrònica, ja que es tracta "d'una llei molt tècnica i poc política". "Hauria estat millor fer una feina tècnica i després, entregar el projecte", ha dit.

Cal recordar que la nova llei autonòmica d'arxius, ja està aprovada pel Consell de Govern. En concret, la nova llei obligarà que es digitalitzi la documentació i que existeixi una xarxa d'arxius municipals. Abans, però, perquè això es pugui dur a terme, s'estan posant a punt els arxius pel que fa a ordenació i personal, la qual cosa no és fàcil per manca de recursos econòmics i de professionals especialitzats als ajuntaments.

En concret, la darrera normativa data del 2006 i Busquets ha reconegut que "és necessari" actualitza-la, però les seves apel·lacions ja han estat comunicades a les reunions entre Govern i Consell.

Subvenció de 120.000 euros en matèria de normalització lingüística

A banda d'això, el ple del Consell ha aprovat 120.000 euros en subvencions a entitats que fan feina per la promoció del català. Així, s’han concedit ajuts a la Institució Pública Antoni M. Alcover, l’Obra Cultural Balear i el Gremi de Llibreters de Mallorca.

Pel que fa a la nominativa a favor de la Institució Pública Antoni M. Alcover, és de 60.000 euros que ajudaran aquesta institució a dur a terme el seu projecte, que consisteix, en el foment i la promoció de la llengua i la cultura catalana per mitjà de la reivindicació de la memòria, la recuperació del llegat i la difusió de l’obra de Mossèn Alcover.

Així, mateix s’ha aprovat la concessió d’una subvenció de 30.000 euros a favor del Gremi de Llibreters de Mallorca per a l’any 2022, per dur a terme la XXXIII Setmana del Llibre en Català.

A més, també s'han concedit 30.000 euros , a favor de l’Obra Cultural per desenvolupar el seu projecte cultural d’enguany.

stats