Política 18/01/2021

Boye critica davant la jutge que se'l persegueixi "simplement per exercir la seva professió"

L'advocat està processat per presumpte blanqueig de capitals en una causa sobre narcotràfic

Ot Serra
2 min
L'advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, arribant a l'Audiència Nacional per declarar com a investigat

MadridGonzalo Boye es defensa atacant les acusacions de presumpte blanqueig de capitals vinculats al narcotràfic. L'advocat de diversos dirigents independentistes com Carles Puigdemont, Quim Torra o Laura Borràs ha comparegut aquest dilluns davant la jutge instructora de l'Audiència Nacional María Tardón, que li ha comunicat el seu processament en una trama presumptament liderada per José Ramón Prado Bugallo, conegut com Sito Miñanco, de qui Boye havia sigut advocat defensor en procediments anteriors. "Prendré les mesures legals oportunes per saber si s'ha comès algun abús d'autoritat o negligència en aquest procediment i evitar que en un futur cap advocat sigui perseguit simplement per exercir la seva professió", ha expressat en un comunicat després de la compareixença.

La participació de Boye en la causa tindria a veure amb una maniobra per recuperar uns diners que la Policia Nacional va interceptar a alguns dels investigats quan viatjaven a Colòmbia el 6 de febrer del 2017. Miñanco, Luis Enrique García i Manuel Puentes s'haurien reunit amb Boye per elaborar una operació comercial fictícia que permetés recuperar els 889.620 euros interceptats a l'aeroport de Barajas, segons descriu la magistrada a la interlocutòria de processament.

En la seva compareixença, Boye s'ha referit a l'estatut general de l'advocacia espanyola i la llei de prevenció de blanqueig de capitals, que preveu una excepció per als lletrats en aquest sentit. El seu equip jurídic recorda en el comunicat que els advocats no estan sotmesos a les obligacions que estableix aquesta normativa. Per exemple, estan emparats pel secret professional i poden assessorar els seus clients amb llibertat independentment de quin sigui el seu estatus processal. "Respecte a la informació que rebin d'un dels seus clients, inclòs l'assessorament i la defensa sobre la incoació o la manera d'evitar el procés, independentment de si han rebut o obtingut la informació durant, abans o després del procés, guardaran el deure de secret professional per la defensa de la mateixa essència del dret", sosté.

Així, Boye ha traslladat a la jutge que va exercir lliurement la seva professió i que no ha comès cap delicte. "S'ha mentit molt per intentar incriminar-me. Tinc proves irrefutables que demostraran la meva total innocència", ha comentat. Tardón va dictar la interlocutòria de processament el desembre passat i va citar els investigats a una declaració indagatòria i per comunicar-los la seva situació processal.

stats