Política 10/03/2022

Bonet (PSIB), sobre el pacte PP-Vox a Castella i Lleó: "Prohens faria el mateix amb Campos?"

"Avui és un dia trist per a la democràcia", ha destacat el secretari d'Organització dels socialistes balears

3 min
El secretari d'organització del PSIB, Cosme Bonet, aquest dijous

PalmaVox ha entrat aquest dijous per primera vegada en un govern autonòmic. El president de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, ha cedit finalment a les pressions del partit d'extrema dreta per revalidar el lideratge de la comunitat i li ha donat les mateixes quotes de govern que Ciutadans en la coalició anterior: presidència del Parlament, vicepresidència de l'Executiu i tres conselleries.

"Marga Prohens està disposada a fer un pacte com aquest a les Balears? A posar Jorge Campos com a president del Parlament?", ha assenyalat el secretari d'Organització del PSIB, Cosme Bonet. "Ens demanam si aquesta és la moderació que Alberto Núñez Feijóo vol dur al PP", ha afegit.

"És un dia trist per a la democràcia. El PP i Vox han posat el rellotge de la democràcia espanyola quaranta anys enrere", ha lamentat Bonet. El secretari d'Organització del PSIB s'ha referit a un fet "inèdit" a Europa, amb l'entrada de l'extrema dreta a un executiu de la mà "d'un partit conservador homologat als partits populars democratacristians europeus com se suposa que és el PP". "Ens preocupa si significarà un retrocés en els drets i llibertats que hem aconseguit fins avui", ha indicat.

Amb tot, Bonet ha subratllat que, "com ha passat sempre, el PSOE estarà enfront d'aquesta gent per defensar els drets de la ciutadania, per defensar les llibertats i conquestes socials que hem obtingut", i ha criticat la "negació" de l'homofòbia per part de Vox, o la voluntat del partit d'extrema dreta d'eliminar les ajudes als sindicats o organitzacions empresarials. "Un partit, per tant, que és un clar enemic de la manera d'entendre la democràcia que hem tingut a l'estat espanyol fins ara", ha afirmat.

Per la seva banda, la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha titllat de "pacte de la vergonya" l'acord de govern de Castella i Lleó. "Entreguen el govern a qui diferencia per color de pell i nega la violència masclista, l'homofòbia i la dictadura. Ja no enganen ningú", ha afirmat a les xarxes socials.

Cordó sanitari a Vox

Quant a un possible cordó sanitari a Vox per evitar-ne l'entrada a l'Executiu, el secretari d'Organització del PSIB ha volgut deixar clar que "el primer que ho ha de fer és el PP". Bonet s'ha justificat dient que a Castella i Lleó Mañueco es va aixecar de la taula en la primera reunió amb el líder socialista regional, Luis Tudanca, quan aquest va treure els casos de corrupció pels quals investiguen el president de la comunitat. "Mañueco va demostrar aquí que no creia en el cordó sanitari", ha destacat.

En el cas de les Balears, la societat illenca "ha demostrat que té una visió més progressista". Segons Bonet, el PSIB va plantejar a alguns municipis un pacte amb els socialistes, "on fins i tot no importava ni que fos el PP el que es banyàs", però el PP i Cs "varen preferir pactar amb la ultradreta en el cas de Llucmajor".

Reacció de Podem

La coordinadora autonòmica de Podem, Antònia Jover, s'ha sumat a les crítiques de Bonet. "És una passa enrere cap a un passat fosc al qual no volem tornar", ha afirmat. Jover ha posat el focus en el previsible futur president del PP, Núñez Feijóo, i els seus missatges de moderació. "L'era Feijóo en el PP s'estrena ficant dins d'un govern autonòmic els que boicotegen la reforma laboral i s'oposen a la pujada del salari mínim interprofessional, els que es neguen a prendre mesures perquè l'habitatge baixi i els que neguen la violència masclista i el canvi climàtic", ha lamentat. A més, com ha fet el secretari d'Organització socialista, la coordinadora de Podem a les Balears ha volgut alertar que "el PP de Marga Prohens segurament seguirà les passes de Mañueco. Esperem que el 2023 no els donin els números i perillin així els avanços socials conquerits en els darrers anys".

stats